Русия никога няма да се съгласи с връщането на Донбас на Украйна докато в Киев държат властта хора, смятащи жителите на Донецк и Луганс за

» непълноценни».

Такова мнение изрази директорът на Центъра за политическа конюнктура Алексей Чеснаков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Русия никога няма да се съгласи с връщането на Донбас на Украйна, докато властта в Киев е окупирана от фашисти, националисти и откровено луди хора , като министърът на културата, смятащ жителите на Донецка и Луганска области за » генетически непълноценни»- заяви Чеснаков.

 

 

 

 

 

Що се отнася до изборите в Донбас, то сегашната киевска власт се страхува от тях и прави всичко, за да може максимално да орложи този процес, смята експертът.

 

 

 

 

» Порошенко панически се страхува от провеждането на местни избори в Донбас. Доколкото тези избори трябва да преминат под контрола на ОССЕ, то никой няма да може да оспори резултатите им, а Порошенко знае, че Украйна неизбежно ще загуб на тези избори».

 

 

 

» Аргументите са много: ако си спомните изборите в Мариупол миналата година, а и данните от всички социологически проучвания в ДНР и ЛНР за последните две години какво показват»- разяснява експертът.

Именно знаейки настроенията на хората, Киев по всякакъв начин спира придвижването и постигането на мир, не случайно се подхвърлят идиотски варианти за назначаване на губернатори в Луганск и Донецк ( Юрий Бойко от «Опозиционен блок» и бизнесмена  Ринат Ахметов). Киев иска по един или друг начин да се откаже от изборите, апелирайки към наличието на нови «алтернативи», но на практика няма алтерантива на Минските споразумения, особено в политическите им точки.

 

 

 

 

 

 

Нестабилна държава

 

 

Алексей Чеснаков отбелязва, че днес Украйна «представлява нестабилна държава по своето терирориално устройство и политическа организация» . » Тя неизбежно ще се изменя, вътре в нея ще се появяват нови субекти от типа на НАдежда Савченко. И тяхното влияние в преговорния процес ще нараства»,- отбелязва експертът.

 

 

 

 

 

По негови думи се очакват и изменения във външните обстоятелства.

» Изборите в редица западни страни показват тенденция към подобряване на отношенията с Русия. Става въпрос за новата администрация на САЩ, Молдова, в бъдеще — Франция, даже Грузия»-, смята Чеснаков.

 

 

 

 

Експертът напомня също така и трудностите, с които се сблъска Киев » по пътя към Европа». Показателни са и евроинтеграционните страдания на Украйна. С  поправката за невъзможността в бъдеще за встъпване  в ЕС показаха на Украйна истинското й място- страна втори или трети вид- ненужна, каза директорът на политическия център.

 

Експертът е на мнение, че в тази ситуация Русия » трябва да е готово към понататъшен мониторинг на ситуацията в политическата и икономическа сфера на Украйна.

 

» Най-вероятно, Русия трябва да изчака момента, в който Украйна получи нов политически мандат».

 

» Когато го получи тогава може да се говори за продължаване на преговорите.- резюмира експерта.

 

 

 

 

 

Сегашната власт на Украйна не може да върне Донбас

 

 

 

 

 

 

Украйна в сегашния си вид не може да осигури интеграцията на Донбас. Такова мнение изрази главния редактое на списание » Руски репортер» Виталий Лебин на проведената кръгла маса в агенция ТАС, посветена на резултатите от минския процес през 2016 година и перспективите за 2017.

 

 

 

 

« Докато в Киев се запазва сегашия режим на управление, няма да има напредък в процеса, и Донбас няма да бъде върнат на Украйна, защото в сегашния си вид Украйна не е способна да осигури условия за връщането на Донбас»- смята журналистът.

 

 

 

 

Режимът е непопулярен. Няма доверие. За това свидетелстват всички социологически проучвания, затова когато Киев не изпълнява минските съглашение, той не изразява интересите на украинския народ- подчерта експертът.

 

 

 

 

Лейбин обърна внимание още и на факта, че властите на Украйна не спират с въоръжениете провокации в Донбас, които отново биха могли да приведат към пълномащабни военни действия.

 

 

 

 

» Но Киев не се плаши от това, на тях им все едно дали ще се пролива кръв в Донбас, и не се интересуват от запазването на живота на населението там. За тях е важно да си запазват властта на всяка цена,- продължава експерта. — В такива условия населението на този регион няма друг изход, освен да развива отношенията си с Русия.

 

 

Припомняме, че утре 27 декември, в 11:00 московско време ще се състои поредното гледане на делото за установяване на фактите за извършен държавен преврат в Украйна по време на февруарските събития през 2014. Очаквайте подробности по темата.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;