На борда на самолета на Министерството на отбраната на Русия, който претърпя катастрофа над Черно море около крайбрежието на Сочи, се намираха 64 артисти от ансамбъл «Александров». Заедно с военните и представителите на СМИ, те бяха тръгнали към базата в Хмеймим в сирийската Латакия, за да поздравят с Нова година авиогрупата на руските ВКС. Колегите и приятелите на музикантите нарекоха случилото се незапълнима загуба за Русия.

  • Отломките от самолета са открити на 1.5 км от крайбрежието на Сочи. Към Сирия летяха 92 човека, в това число 64 артисти от Академичния ансамбъл за песни и танци на Руската армия на името на А.В. Александров, най-големият военен художествен колектив на Русия. В списъка на пътниците на разбилия се Ту-154 бе и художественият ръководител на ансамбъла Валерий Халилов.

«Велики професионалисти»

 

Трагедия, която не се поддава на описание, така нарича случилото се колегата на Халилов, директорът на Академичния ансамбъл «Игор Моисеев» Елена Щербакова.

«Това е страшна трагедия. Няма как да върнем хората. Това са велики професионалисти, които винаги откликваха на първия повик, работеха във всички горещи точки. Това е ужасно, не подлежи на описание фактът, че в мирно време падна самолет», — заяви Щербакова.

 

За общуването си с Халилов преди полета в Сочи си спомня началникът на военно-оркестровата служба към Московския военен окръг Игор Шеверньов.

«Много добре познавах Валерий Михайлович. Говорих с него този петък. Той дойде да ни поздрави. Днешните новини са за нас истински шок. Отиде си един голям професионалист, това е назапълнима загуба», — отбеляза той.

 

  • Валерий Халилов

 

Водещият солист на ансамбъла Вадим Ананиев също е трябвало да лети в самолета, но се отказал от пътуването по семейни причини.

 

«И до момента не мога да повярвам…», — каза той

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;