Украйна пращи по шевовете: Поляците искат Лвов в Полша

В град Лвов, Украйна се проведе регионален форум на полската общност, участниците в него взеха решение спешно да искат от централната украинска власт икономическа автономия за областта, което според тях трябва да способства за подобряването на икономическите връзки с Полша.

 

 

 

Украйна пращи по шевовете: Поляците искат Лвов в Полша

 

 

 

Председателят на обединението на поляците в Лвовска област Сергей Лукяненко заяви, че изоставенето на региона в сравнение с полските воеводства е поне 50 години. При това, по негови думи, Лвов има поне перспектива, за разлика о други региони.

Сергей Лукяненко уверява, че Полша ще даде на населението на Лвов «възможност да се реализира», а вмешателството от страна на киевските власти само би пречило на това.

 

Докато Украйна изживява последствията на майдана и държавния преврат, когато властта е незаконна и безотговорна, тогава разбира се, темите за автономия излизат на преден план като естествено последица от недоглеждането на властта. Към днешна дата Украйна, която силно се беше засили по пътя на евроинтеграцията, изживява истнска хуманитарна, социална и морална трагедия. 

 

 

 

 

 

Украйна пращи по шевовете: Поляците искат Лвов в Полша

Полският сенатор Сейма Ян Жарин, представляващ партията » Право и Справедливост», заяви на свой ред, че Варшава трябва да тръгне активно на среща на съотечествениците си в Източна Галиция.
Лвов, според полския сенатор » винаги е бил верен на поляците». Бившият депутат от Лвовския областен съвет Бермес Зиновий заяви, че ръководството на Украйна не е в състояние да способства за икономическото развитие на регионите въобще и в Лвовска област конкретно, за това трябва да се търси решение на пробблемите на мясти, а именно- посредством развиването на сътрудничество с Полша.
Историкът и професор от католическия университет Андрей Павлишин изрази мнение, че без активизацията на итношенията със съседната страна украинския регион в близко време ще премине в разряда депресеивни региони.
 

Участниците на форума приеха резолюция, която смятат да изпратя в Киев. Едно от посочените искания в документа- предоставянето на Лвов право за взимане на самостоятелни решения свързани с икономическата политика, за активизиране на автоономните връзки на региона с Полша.

 

По- рано автономия от Киев искаха също така от Черновецкая област ( Асамблея на румъните в Буковина), българската диаспора в Украйна, която поиска териториална автономия в Одеска и Херсонска области, унгарците, русините от Закарпатието.

 

Самият факт на искане на автономия свидетелства, че сегашната киевска власт не може да се справи по никакъв начин със страната си, и няма доверието и подкрепата на населението, че населението не се чувства спокойно и не може да се развива както икономически, така и в други сфери, за това търси изход с изграждането на собствен модел на управление.

 

 

 

 

 

 

Украйна пращи по шевовете: Поляците искат Лвов в Полша

 

 

 

Украйна може би е най-трагичната жертва на 21 век на световната сцена, и сигурно много време ще е необходимо да се възстанови, и ако именно киевската власт дошла с лозунг » жити по новому»  е довела страната до този ужас, може би украинския народ ще се справи, ако на чело на страната застане достоен ръководител, който ще изхожда от интресите на народа, и ще лекува раните. Оставането в същия коловоз няма да доведе до нищо добро, както показва действителността в Украйна до този момент.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.