Пианистът Денис Мацуиев подчерта по повод трагедията със самолета Ту-154 в Черно море, че за десет години от дейността си ансамбъл «Александров» се е превърнал в бранда на руската култура. Гибелта на артистите от ансамбъла е страшна несправедливост», — цитира думите му РИА Новости.

 

Да се изгуби такъв колектив  — това е непоправимо за страната, счита ръководителят на департамента за култура на Москва Александър Кибовский.

 

«Това е страшна загуба, чийто мащаб тепърва трябва да осъзнаем…с едно замахване да изгубим такъв колектив — това е непоправимо за цялата страна. Където и да пътуваха те, навсякъде имаше фурор. Това е особен колектив, те бяха във всички горещи точки. Това са добри хора. Халилов — това е колосален човек за нашето изкуство. Той създаде «Спаската кула»,  коментира Кибовский.

 

От Болшой театър до горещите точки

 

 

 

Припомняме, че трупата на Александров по-рано вече направи концерт в авиобазата в Хмеймим: на 30 януари 2016 г. артистите направиха концерт за руските военни заедно с естрадните звезди Вика Циганкова и Денис Майданов. Тогава на сцената прозвучаха песни в памет на командира на сваления Су-24 от ВКС на РФ Олег Пешков.

 

Но музикантите не забравяха и за военнослужещите в родината. През ноември ансамбълът за първи път направи концерт на сцената на Болшой театър. Концертът бе посветен на 75-та годишнина от битката за Москва.

 

Тази година ансамбълът взе участие също в мащабната патриотична акция «Агитпоезд — Армията на Победата», която бе проведена в руската армия в навечерието на 71-та годишнина от победата във Втората световна война.

 

Тогата на жп гарата във Владивосток артистите заедно с други художествени колективи направиха 3-часов концерт, по време на който бяха изпълнени над 30 песни, музикални композиции и танци.

 

През март министърът на отбраната на Естония Ханес Хансо отказа да предостави на ансамбъла разрешение за влизане в страната. Забраната бе обяснена с това, че е спряно военното сътрудничество между Естония и Русия.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;