Не мисля, че имаме каквато и да е идея как ще изглежда Великобритания, след като напуснем ЕС, нито дори кога ще започне излизането на страната от ЕС, респективно кога ще завърши. Това обясни в интервю за предаването «Събота 150» на програма «Хоризонт» Джаджит Чеда от Института за икономически и социални проучвания в Лондон:

Принципно се очаква задействането на член 50 от Лисабонския договор, с което ще кажем на нашите европейски партньори, че започваме процеса на излизане от Европа, да бъде през март 2017 г.

 

Също така се очаква самият процес по напускането да продължи две години, но и това не е сигурно. Аз дори не съм сигурен дали напускане е точната дума или по-скоро става дума за някакъв вид ново споразумение.

 

Първото нещо, за което трябва да се запитаме, е какво ни казва този референдум от гледна точка на политиката и икономиката, добави Чеда:

 

Ако погледнем начина, по който са гласували хората от различните региони или групирани по друг признак, можем да извлечем много информация.

 

Референдумът ни показа, че трябва да помислим за преначертаване на отношенията си с останалия свят в контекста на глобализацията.

 

Ето затова идва въпросът – «Как трябва да организираме обществото си?“, което е много по-сложно от това дали искаме да бъдем или не искаме да бъдем част от Европа.

 

Мисля, че това се случва навсякъде.

Тагове: ; ; ; ;