На 22 декември 2016 година, се проведе пореденото заседание на Дорогомиловския съд в град Москва, по заявлението на украинския политик Владимир Олейник за установяването на юридическия факт на извършения държавен преврат в Украйна през 2014 година.

 

 

 

 

 

 

 

Справка: Украинския депутат Влаимир Олейник е направил юридически анализ на събитията в Украйна от февруари 2014 година, стигайки до извода, че в Украйна е извършен държавен преврат. В тази връзка депутатът, се обръща в Генералната Прокуратура на Украйна, с искане за разследване на въпросното престъпление, изпращайки заявлението си за отмяна на незаконните решения приети от Върховната Рада и към Висшия административен съд на Украйна. Получавайки отказ на искането си, украинския политик се обръща със същото заявление в Дорогомиловския районен съд в Москва.

 

 

 

 

Според думите на ищеца, основната цел на съдебния процес- връщането на властта в Украйна на народа. За даване на показания по делото се явиха ключови политически фигури от Украйна и непосредствени свидетели на събитията от 2014 година.

Седмица по-рано, по време на първите изслушвания показания дадоха бившия президент на Украйна Виктор Янукович, премиерът Николай Азаров, началникът на президентската администрация Андрей Клюев, геералния прокурор Виктор Пшонка, началникът на СБУ Александър Якименко, главата на МВД Виталий Захарченко.

 

 

 

 

На 22 декември по делото се яви и бившият вице-премиер на Украйна Сергей Арбузов, който след оставката на Николай Азаров изпълняваше премиерските задължения, също така киевския комендант на » Антимайдана» Александър Зинченко.

 

 

 

 

Обръщайки се в Дорогомиловския районен съд  в град Москва с молба за установяване на юридическия факт на държавен преврат в Украйна извършен през февруари 2014, ние действаме в съответсвие с Всеобщата декларация по правата на човека на ООН, която позволява на гражданите, да се обръщат в съдилищата на страните подписали тази декларация.

 

 

 

 

Ние се възползвахме от реда за особено производство за установяване на фактите, имащи юридическо значение, което е предвидено в членове 262 и 264 от Гражданско процесуалния кодекс на РФ. Аналогична норма има заложена и в украинското законодателство.

 

 

 

За данните по съдебните дела от изключително значение е доказателствената база, която при нас е огромна. Ще отбележа, че изискваме установяването на факта за извършен държавен преврат в Украйна през февруари 2014 година. В тази връзка решението на Дорогомиловския съд по делото трябва да бъде признато от другите съдилища. Тоест, то може да бъде използвано в европейските съдилища, пред Конституционния съд на Украйна, имайки предвид решенията от Венецианската комисия.

 

В правовите държави решенията на съда имат тежест, друг въпрос е, ако властите изхождат от целесъобразност, а не от закона.

 

Например, сегашната киевска власт не смята и Хага за авторитет, но ние се надяваме истината да възтържествува»,- заяви Владимир Олейник.

 

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;