Властите на САЩ предупредиха своите граждани за заплаха от терористични атентати в Египет и Йордания. От Държавния департамент на САЩ също така издадоха специални указания и разпореждания към служителите си в дипломатическите ведомства в тези страни.

 

 

 

 

 

 

 

 

» Държавния департамент на САЩ предупреждава гражданите си за терористична заплаха в Египет, като призова всички американци да бъдат крайно бдителни при пътуване в тази страна, отчитайки възможните рискове», — се казва в съобщението.

 

 

 

 

 

Държавния департамент на САЩ  е издал и забрана на  служителите в дипломатическите мисии на САЩ в Египет да осъществяват пътувания в Западната ( Либийска) пустиня и Синайския полуостров, като изключение прави само курорта Шарм-ел- Шейх, въпреки че и там не е препоръчително да се пътува.

 

 

» На служителите в дипломатически мисии се разрешава да пътуват до Шарм-ел-Шейх само по въздушен път, наземни пътувани към Синайския полуостров се забраняват».

 

От Държавния департамент отбелязват, че «терористични атаки могат да се очакват навсякъде по тези места».

 

Йордания

 

 

» Терористичните организации, в това число и така наречената » Ислямска държава» * ( организация забранена в Русия и редица страни) а също и свързани симпатизанти на тези организации са провели редица успешни атаки в Йордания и продължават планирането на атаки в тази страна»- се казва в съобщението разпространено в петък от ведомството.

 

 

 

В тази връзка гражданите на САЩ се предупреждават за » терористични заплахи» и се призоват да «имат предвид рисковете, свързани с пътуванията в Йорданията. Особена опасност представляват районите граничещи с Сирия и Ирак.

 

 

От  Вашингтон отбелязаха, че активна роля на Йордания в международната коалиция възглавявана от САЩ в борбата с ИДИЛ » увеличава «рисковете на възможнни атаки», за това амриканците се предупреждават, че целите на последните атаки са били както интересите на Йордания, така и на САЩ, което предполага, че гражданите на Америка и на други западни страни могат да станат обекти на атака от страна на терористите.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;