Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за ограничаване на военното сътрудничество с Русия.

Президент России Владимир Путин на ежегодном расширенном заседании коллегии министерства обороны РФ. 22 декабря 2016

«Никакви средства, отделени от министерството на отбраната на САЩ през 2017 г., не могат да бъдат насочвани за двустранното военно сътрудничество между правителствата на САЩ и Русия, докато министерството на отбраната в сътрудничество с държавния секретар не уведомят съответните комитети в конгреса за това, че Русия е прекратила окупацията на украинската територия и агресивните си действия, заплашващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна и членовете на НАТО», — се казва в документа.

 

Освен това, там се посочва, че Русия трябва да изпълни минските споразумения за Украйна.

Боевая работа российских Су-25 с АвБ Хмеймим в сопровождении сирийских МиГ-29. Архивное фото

Подчертава се, че «дадените ограничения не обхващат действията, нужни на САЩ за изпълнение  на задълженията в рамките на двустранните и международните споразумения за контрола над въоръженията и за неразпространението им, а също други договори».

 

Те не се разпространяват също и над мерките за гарантиране действията на САЩ и НАТО в Афганистан.

 

Със специална точка е отбелязана забраната за отделянето на средства за «всякакви действия, които признават суверенитета на Русия над Крим».

 

Изключения може да има само в случаите, в които министърът на отбраната и държавният секретар посочат, че става дума за националната сигурност на САЩ и своевременно уведомят профилираните комитети от конгреса.

 

 

 Законът включва редица допълнения, свързани с «eжегодния доклад за действията в сферата на отбраната и сигурността, които засягат Русия».
По-рано стана ясно, че МВнР на Русия предвижда пълноценно взаимодействие между Москва и Вашингтон за Афганистан срещу отмяна на санкциите срещу Русия.

«Ако САЩ са готови за искрено и тясно взаимодействие, то те трябва да спрат с тези санкциионни игрички и да отговорят на молбите на афганистанците, които предпочитат руското оръжие и искат да видят по-активно инвестиране от страна на международната общност», — каза за «Интерфакс» в сряда специалният представител на Русия за Афганистан, директорът на Втория департамент за Азия към МВнР на Русия Замир Кабулов след преговорите с американския си колега, специалния посланик на САЩ за Афганистан Ричард Олсън.

 

 

Според Кабулов, ако американската администрация, настоящата и бъдещата, иска да помогне на Афганистан, то това може да се направи чрез широко и искрено сътрудничество с Русия.

 

Той подчерта, че само Русия и САЩ не могат да решат афганистанския проблем, «тук задължително трябва да има участие на други регионални партньори, такива като Китай, Индия, Иран, Пакистан и нашите централноазиатски партньори, които имат интерес да се нормализира ситуацията в Афганистан».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;