Эксперт: США нагло вмешивались в выборы в Югославии и СССР

САЩ, най-много от всяка друга държава в света, се опитват да се намесват в изборите на други страни.

Това потвърди в четвъртък в интервю за Общественото радио на САЩ американският специалист и старши научен сътрудник от Института за политически живот и стратегии към Университета Карнеги-Мелън в Питсбърг Дав Левин.

 

Според него, в периода от 1946 до 2000 г. САЩ най-малко 81 пъти са се опитали да влияят върху изборните процеси в други страни, предаде ТАСС.

В СССР и Русия има над 36 подобни опити за тези години, счита Левин.

Той споменава и други страни, в които САЩ са въздействали на изборите — Китай и Венецуела при президента Уго Чавес.

 

Експертът подчертава, че е анализирал точно такива случаи на намеса по време на изборите, а не преките опити за «смяна на режимите».

 

«Не говоря за организирането на тайни преврати, както в Иран през 1953 или в Гватемала през 1954, — каза Левин. — Изследвах само тези случаи, в които САЩ се се опитали пряко да въздействат върху изборите в полза на една от страните. Ако включим и другите видове намеса, общият брой ще бъде значително по-голям».

 

 

 

«Слободан Милошевич се бореше за преизбиране, а ние не искахме той да остане на власт. С всички възможни средства подкрепяхме кандидата от опозицията Воислав Кощуница. Финансирахме опозиционерите, организирахме подготовката им, обучавахме ги да водят кампания. По мои оценки, тази подкрепа изигра ключова роля и позволи на опозицията да победи».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;