Ангела Меркел трябва да си тръгне и това е единственият начин да се защити «либерално-демократичният ред на Запада», пише Матис Матхус, доцент от Училището за международни изследвания към Университета Джон Хопкинс за Foreign Policy.

 

Според автора, много са тези, които гледат на Меркел като на «последната надежда за свободния свят» и затова настояват за нейното преизбиране за канцлер следващата година.

 

«Но тези надежди са опасно погрешни. Да се връчва на Меркел мантията на моралното лидерство означава да се тълкуват неправилно 11-те години на нейното управление», — счита Матхус.

Канцлер Германии Ангела Меркель на месте теракта в Берлине. 20 декабря 2016

Според автора, от настъпването на световната криза през 2008 г. Меркел е претърпяла загуби на четирите «фронта».
Първо, дълговите проблеми в еврозоната. Опитвайки се да ги реши, правителството на Германия натрапи строги икономии и структурни реформи на страните-длъжници, което доведе до катастрофални последствия за целия валутен съюз, чието бъдеще и до момента е доста «колебливо».
 Второ, тя претърпя крах и при разрешаването на украинската криза, а и в отношенията с Русия на този фон. Според Матхус, Германия напълно се е доверила на НАТО и санкционните мерки. Но те, от гледна точка на автора, са засилили властта на Путин в страната му.
Освен това, сега Меркел ще трябва да се противопостави на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който «има слаб интерес» да подкрепя ограничителни мерки и който демонстрира желанието да оправи отношенията с Москва.

 

 

Матхус подчертава, че враждебността на федералния канцлер към Русия задълбочава ситуацията.

 

«Предлагайки подобряване на отношенията с ЕС и САЩ, това може да послужи на Путин като причина да си сътрудничи със Запад», — счита авторът.

 

Третият фронт — кризата с бежанците. Когато Меркел каза «ще се справим» и призова мигрантите в страната, много хора й ръкопляскаха. Но в резултат собственият й жест към бежанците се обърна  срещу нея. Наложи се ЕС да прибегне до «цинична сделка» с Ердоган, за да спре потока от бежанци, при това сделката съвсем не реши проблема.

Мигранты на австрийско-германской границе. Архивное фото

«Очевидно е следното: ако Меркел и по-нататък управлява Европа, регионът ще продължи да бъде угасваща сила, която и САЩ на Тръмп, и Русия на Путин лесно ще могат да игнорират», — резюмира политологът.
News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;