Бившият шеф на Агенцията за национална сигурност на САЩ Майкъл Хейдън заяви, че Америка трябва да бъде обвинена за превръщането на Интернет в „милитаризирано пространство“. Той каза още, че Gmail е „любимата пощенска кутия на терористите“.

 

„Терористите от цял цвят предпочитат Gmail. Google едва ли ще ви каже това в рекламата си, то това е безплатен и общодостъпен сървър и  терористите го предпочитат“, – каза Хейдън по време на мероприятие за „противоречията между безопасността и свободата“, проведено в една от църквите във Вашингтон.

 

Според думите на бившия шеф на Агенцията за национална сигурност на САЩ, „всеки има право да предяви обвинение към САЩ за милитаризиране на Интернет“.

 

„Ние създадохме Интернет, той всъщност е американски. Хората ще ни помнят с това така, както помнят римляните, заради пътищата им“, – отбеляза Хейдън.

 

„За мен главният проблем на Интернет е анонимността. Интернет е цифрово пространство или зона на война на всички срещу всички“, – добави ветеранът от спецслужбите.

 

Американската Агенция за национална сигурност дълги години работи с програма PRISM. В рамките на тази програма подчинените на Хейдън са подслушвали телефонните разговори и са проследявали електронните съобщения на лица, които от гледна точна на сътрудниците на специалните служби, биха могли да бъдат съпричастни към престъпление. Сътрудници на водещи американски телекомуникационни компании и гиганти в интернет-индустрията са помагали на АНС да следят клиентите им.

 

Информацията за проекта ПРИЗМА попадна в медиите чрез бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Той предаде на британски и американски журналисти голям брой документи, от които ставаше ясна работата на спецслужбите. Публикуваните от Сноудън документи предизвикаха поредица от огромни скандали. Стана ясно, че агентите на АНС са подслешвали преговорите между представители на Евопейския съюз и са шпионирали дори президентите на Бразилия и Мексико.

 

Сноудън избяга от САЩ в Хонконг, а после поиска убежище в Русия. По-късно той получи разрешение да остане в Русия.

 

Западните издания продължават да публикуват материали, сътворени на базата на документите на Сноудън. Така в средата на септември немското издание Der Spiegel съобщи, че американските агенти са проследявали и транзакциите във  Visa.

Тагове: ; ; ; ; ;