Журналистът от New York Daily News Херш Кунтцман отказа да се извини за статията си за убийството на посланика на РФ в Турция Андрей Карлов, когото сравни с посланика на Третия райх.

Посол России в Турции Андрей Карлов во время выступления в галерее в городе Анкара

По-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че министерството ще изпрати  писмо с настояване за извинение от американското издание  New York Daily News за статията, в която убитият руски посланик в Турция Андрей Карлов се сравнява с посланика  на Третия райх. Както отбеляза дипломатът, американският журналист Кунтцман е написал в статията, че няма да «лее сълзи» за руския посланик. Според нея, Кунтцман нарича убийството на Карлов «справедливо правосъдие», а статията като цяло оправдава действията на терориста.

 

Независимо от това, че искането за извинение прозвуча от представител на МВнР на РФ, журналистът в своя нова статия се нахвърля с критика срещу президента на Русия Владимир Путин и руските власти, обвинявайки ги в нарушаване на международните норми през последните години в Грузия, Украйна, Сирия и други страни. При това авторът не се скъпи на оценки.

 

 

Според Кантцман, убийството на посланика е резултат от политиката на РФ, а неговият убиец не е бил «терорист, а войник». При това журналистът твърди, че е против тероризма и го осъжда.

 

Журналистът пише също, че след публикуването на първата му статия е получил «десетки писма от американски читатели, които са на страната на Русия и против него», което той счита за «тревожна тенденция».

 

 «Решавай, Америка, с кого си — с независимия борец за свобода или с Русия», — завършва Кунцман поредната си статия.
Цветы у портрета посла России в Турции Андрея Карлова в здании министерства иностранных дел РФ

В отговор на молбата на РИА Новости да обясни, доколко той счита за коректно да сравнява убийството на посланика на РФ с убийството на посланика на нацистка Германия, Кунцман заяви:

 

«Загубите на Русия във Втората световна война са огромни, разбира се. Знам, че болката остава. Но нашата задача като журналисти е да не обръщаме внимание на болката, а да се съсредоточим върху фактите».

 

Въоръженото нападение над посланика на РФ в Турция Андрей Карлов бе осъществено в понеделник в Анкара при откриването на изложба. Престъпникът няколко пъти стреля в гърба на руския посланик, раните се оказаха смъртоносни.

 

Според свидетелства на очевидци, убиецът е влязъл в залата в делови костюм и вратовръзка, затова присъстващите са помислили, че е охрана на дипломата. По съобщения на турските власти, нападението е било извършено от служителя на полицията Мевлют Мерт Алтънташ, той е бил ликвидиран от местните сили за сигурност.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;