Ситуацията с бежанците в Европа се променя, но към лошо. Така считат болшинството от участниците в допитването на «Sputnik.Мнения», проведено в шест европейски страни.

Нова година в Германия — това вече е опасно. Не бива да правиш новогодишна елха, не бива да си обличаш къса пола, не бива да си много весел, не бива да се почерпиш с приятели, трябва да си сдържан…и във всеки момент да си готов да спринт или отбрана…, защото не се знае как ще реагират гостите от Близкия Изток и от Африка.

 

В миналото нападенията над германците по това време бяха толкова много, че медиите не успяха ги преглътнат, независимо от официалните препоръки «да не се създава паника».

 

Измина почти една година, а ситуацията не се промени към добро. Вече и рожденственските пазари се превърнаха в опасно мероприятие. Да, в Берлин отново се отварят търговските павилиони след нападението на мигранта, който с товарен камион прегази пазаруващата тълпа…

 

Разбира се, на същото място вече можеш да минеш, да си напазаруваш, но споменът за убийствата все още е прекалено ярък, затова празничното настроение едва ли ще се настани и тази година в немската столица.

 

Страх от заплахите, свързани с вълната от мигранти, изпитват жителите и на други европейски страни.

 

Това показва допитването на «Sputnik. Мнения».

По време на изследването, което се проведе по поръчка на информационната агенция и радио Sputnik в шест страни от Европа, стана ясно, че повече от всички се страхуват италианците — почти 80 % от респондентите са сигурни, че ситуацията се е влошила.

 

Към същото мнение се придържат две трети от французите, над половината британци  и почти половината немци и испанци.

В Полша песимистите са над една трета, а точно половината считат, че ситуацията не се е променила.

Което е и разбираемо — Полша е засегната от миграционния поток най-малко.

 

Най-много оптимисти има в Германия — там 16 % са сигурни, че ситуацията се е подобрила.

В другите европейски страни оптимистите не са повече от 7 %, а в Италия са само 2 %.

 

През 2016 година, както показва статистиката, пристигналите в Германия са наистина по-малко, отколкото в миналото.

 

Властите в Германия дори вече имат намерение да изпратят част от мигрантите обратно в родината им.

Или да създадат предпоставки те сами да ти отидат.

 

Много от гостите вече не  получават статута бежанец, а вместо това им предоставят ограничена субсидия от Федералното министерство по въпросите на миграцията.

В резултат мигрантът не може да докара в Германия семейството си и получава само част от тази помощ, която е предвидена от федералния закон за бежанците.

 

Но и тази схема, както става ясно, не върши работа в пълна степен. Защото хиляди мигранти вече са готови да съдят страната.

 

Правителството не се предава: то е готово да изпрати част от мигрантите обратно в страните им, като за целта е отделило 150 млн евро.

 

Явно политиката на «отворени врати» и знаменитата реплика «ще се справим», с която Ангела Меркел успокояваше сънародниците си, е вече в миналото

 

Дори вратите да не са затворени напълно, то те са вече притворени.

А към значителна част от пристигналите се отправя следното послание: куфар, летище …и бъдете щастливи.

 

Министърът на икономическото сътрудничество на Германия Херт Мюлер твърди, че програмата за репатриране ще помогне на мигрантите «да започнат всичко наново» в родните им държави.

 

А може би точно така и трябваше да се започне — а не да се примамват бежанците с неизпълними обещания?

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;