В екипа на Тръмп има и «ястреби».

Очевидно е, че се появява нов вектор в американската политика. Видно е, че назначаването на американски генерали от рода на Джеймс Матис, известен със своите антируски изказвания, има не толкова голямо значениe, както ни се струваше по-рано. Приоритетите в държавната политика явно ще се определят лично от Тръмп и неговото най-близко обкръжение.

 

Тръмп вероятно ще се противопостави на алианса Русия-Китай. Възможно е това да бъде предмет на своеобразен търг. При лична среща на Тръмп с Путин вероятно ще бъде предложена подобна сделка. Например, Русия да затвори проблема с Украйна или ще се предложи ново сътрудничество на НАТО с Русия, но в замяна на дистанцирането от Китай, а може би и от целия Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

Това е своеобразни революционни промени в света.

 

Да, принципно това е напълно нова политика. До известна степен дори няма подобни прецеденти. Може да се каже, че днес Америка се отказа от «студената война» с Русия и вероятно ще я замени със «студена война» с Китай. Ситуацията вече придобива доста отчетливи очертания.

 

Налице са военни, икономически и дори идеологически проблеми.

 

В следвоенния период Америка не се конфронтира с Китай. Тя не изведе противоречията между страните на ниво доминираща геополитическа битка.

Сега, обаче, нещата се променят.

 

Дали си струва Русия да направи сделка с Вашингтон и да обърне гръб на Китай?

 

Китайските експерти си задават следния въпрос: готова ли е Русия след идването на Тръмп да замени дружбата си с Китай за симпатиите на Белия Дом?

 

На този етап все още не е ясно какво ще предложи Тръмп…

 

 

 

 

 

Вероятно ще иска Русия напълно да си затвори очите за украинската криза…

 

Но, ако Русия регулира кризата в Украйна, получава се нова криза — на границата с Китай. Тогава Русия ще изгуби. Наивно е да се счита, че Москва просто ей така ще се скара с Китай и няма да претърпи никакви загуби в икономиката, политиката, военната сфера. В момента Китай не е това, което беше през 1980-те, когато имаше армия едва ли не с хартиени гуменетки и въоръжение само с Калашници.

 

Достатъчно е да си спомним, че Китай довършва вече своя втори самолетоносач…

Според прогнози те на експертите, скоро Пекин ще има 6-7 самолетоносачи.

 

Точно това и тревожи Тръмп. Той разбира, че Тихият океан вече не толкова надеждно защитава САЩ.

News Front ПП

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;