Споразумението между Куба и Европейския съюз е повратна точка в усилията за подобряване на отношенията. Това каза в специално интервю за предаването „Събота 150“ кубинският посланик у нас Педро Пабло Сан Хорхе по повод подписаното тази седмица споразумение:

 

Преговорите по споразумението продължиха две години. Трудните моменти бяха свързани с различията, които възникнаха най-вече в политическата сфера. Но, в крайна сметка беше изготвен много балансиран документ.  За Куба — Европейският съюз е втория по значимост търговски партньор и важен инвеститор в държавата. Над половината туристи у нас са от Евросъюза. С този документ се отварят по — широки възможности за сътрудничество в търговията, туризма и инвестициите. 

Споразумението на Хавана с Евросъюза отваря възможности и за България. Работи се по няколко спогодби, които ще позволят разширяване на сътрудничеството, каза още кубинският посланик:

 

В момента между нашите страни има много добри политически и дипломатически отношения. Работи се по подписването на няколко спогодби, които ще позволят разширяване на сътрудничеството.  Има конкурентоспособни български фирми, които биха могли да участват в икономическото отваряне на Куба. Възможности за това има във водния сектор, хранителната промишленост.

 

Бихме искали отново да видим на кубинския пазар българското вино, млечните продукти и особено българското кисело мляко. В последните години се увеличава туристическият поток от България към Хавана.

 

Вашите компании имат много добър опит в изграждането на хотели, който би могъл да се използва при нас. В момента работим над възможностите за сътрудничество във фармацевтиката и биотехнологиите. Споразумението между Куба и ЕС отваря възможности и конкретно за България.

*********

Споразумението за политически диалог и сътрудничество между Куба и Европейския съюз беше подписано на в Брюксел на 12 декември, дни след кончината на кубинския лидер Фидел Кастро. Подписи под документа положиха Федерика Могерини — върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, външният министър на Куба Бруно Родригес и представители на 28-те страни-членки на съюза. До тази дата Куба беше единствената страна в Латинска Америка, с която ЕС нямаше двустранно споразумение.

 

Споразумението, чието подписване стана възможно след като страните-членки на Еврообщността оттеглиха „общата си позиция“, критикуваща островната държава по отношение на спазването на човешките права, представлява новата правна рамка в отношенията между ЕС и Куба, като предвижда засилване на политическия диалог и подобряване на двустранното сътрудничество.  Пред «Хоризонт» посланик Педро Пабло Сан Хорхе посочи, че неговата страна полага големи усилия в подкрепа на спазването на човешките права:

 

Противно на това, което публикуват някои международни медии по тази тема, мисля че страната ни има много поводи да се гордее с постигнатото в тази област —  както в национален, така и в международен мащаб.
Куба много активно и конструктивно работи по създаването на Съвета на ООН по правата на човека през 2006 г. и до днес е негов постоянен член.
Страната ни беше преизбрана и за периода 2017 — 2019 г., което определяме като  признание за работата ни. Кубинското правителство полага усилия за отстояването на човешките права, като например правото на суверенитет, достоен труд, прехрана, правата на жените и децата.
Активно се бори срещу расизма, оказва се помощ на най-бедните държави в света. 350 хиляди кубинци са работили и оказват помощ в над 150 държави, в този момент над 50 000 медицински работници работят в 68 страни, над 68 000 чуждестранни студенти са завършили образованието си в Куба, над 9 милиона по света са ограмотени благодарение на кубинското сътрудничество.
Над 2 милиона души в Латинска Америка, Карибския басейн и Африка са оперирани от кубински офталмолози по програмата „Операция чудо“.
И продължаваме да се борим за един по-добър свят.

Тагове: ; ; ;