Брайън Маккеън

С идването на власт в Белия дом на Доналд Тръмп външната политика на САЩ ще се промени до неузнаваемост. Това следва от списъка с отбранителни приоритети на новата администрация.

 

Документът е съставен от замминистъра на отбраната на САЩ Брайън Маккеън. Русия, за разлика от Китай, вече не се разглежда като противник, пише списание  Foreign Policy.

 

Според информация на изданието, на поста президент на САЩ Тръмп има намерение да се концентрира върху разгрома на ИДИЛ, разработването на нова стратегия за киберсигурност и модернизация на въоръжените сили, за което се предполага, че ще бъдат свалени бюджетните ограничения на военното министерство. В текста също се споменават Китай и Северна Корея.

 

Отсъствието на Русия сред първостепенните заплахи за САЩ е в пълен дисонанс с позицията на администрацията на Обама. Припомняме, че той нарече Русия една от трите главни опасности наред с ИДИЛ и вируса Ебола.

 

В момента Съвета по международни отношения на САЩ както и преди разглежда възможността от военно противопоставяне с Русия в качеството й на главна заплаха за 2017 г., а ръководителят на Пентагона Аштън Картър заяви, че Америка е готова да защити интересите на своите съюзници.

 

Според екс-сътрудничката на Пентагона Евелин Фаркас, в отбранителното министерство би трябвало да са разтревожени от отсъствието на Русия в списъка на заплахите. Висшите длъжности лица от Пантагона споменавали Русия като опасност, защото тя имала ядрен арсенал, модернизирала войската си, а също имала потенциална способност да предизвика САЩ в много региони в света.

 

Ако Тръмп се придържа към критериите на своите политически приоритети, Фаркас очаква «значителна съпротива» от страна на генералите.

 

 

Отбелязваме, че ръководителят на Обединения комитет на началник щабовете генерал Джозеф Данфод макар и да нарече Русия «екзистенциална заплаха» за САЩ, не вижда в нейното поведение «поводи за паника». Генералът спомена Китай, КНДР и ИДИЛ като сериозни заплахи. Важното е, че Данфорд остава на поста си и при Тръмп.

 

Има голяма вероятност след смяната на администрацията във Вашингтон на Русия да бъде предложен съюз със САЩ срещу Китай.

 

Но, понастоящем Москва и Пекин, както никога досега, са особено близки.

При това, причина за сближаването между двете страни е точно антируската политика на действащата американска администрация

 

Ето какво мисли по въпроси Владимир Василев, главен научен сътрудник към Института за САЩ и Канада:

 

  • Става дума за нова «студена война», която е напълно възможна между Вашингтон и Пекин.

 

Явно администрацията на Тръмп наистина е започнала пребалансировка на военната политика на САЩ. Ако се обърнем към документите на администрацията на Обама, ще се види, че в последните 3-4 години главен противник беше Русия. Китай беше в периферията. Той бе отчасти противник, но отчасти и фактор за сътрудничество.

 

Още по време на предизборната си кампания Тръмп ясно обозначи за главен противник на САЩ Китай. Фактът, че в документа се посочва и КНДР е много важен момент. И Китай, и КНДР са комунистически страни. Да, при КНДР това по същество СЪВСЕМ НЕ Е така, защото държавното ръководство НЕ изповядва марксизма. Но е прието да се счита, че и КНДР е комунистическа държава, макар това да не отговаря на фактите.

 

Това, че Русия отсъства като заплаха има потенциални последствия. Първо, по отношение еволюцията на НАТО. Вероятно ще има реформа на алианса.

Вероятно ще се препрограмира НАТО в борбата с международния тероризъм, който присъства в документа като главен приоритет.

 

Защото в документа има увеличаване на военните разходи на НАТО. Но по какъв начин ще се увеличат военните разходи без традиционния фактор — Русия?

 

Освен това, определената лоялност на Тръмп към Русия означава, че вероятно ще се свалят и американските санкции и ще се регулира украинската криза, но в замяна на дистанцирането на Русия от Китай.

 

Тръмп не иска военен и икономически стратегически съюз между Москва и Пекин.

Това е главния проблем с Русия от гледна точка на построяването на взаимоотношенията с новата администрация на САЩ.

 

Тръмп е последователен. Той изпълнява това, което каза по време на предизборната си кампания. До момента няма разминаване между думи и дела при него.

 

А това е важно, защото имаше и други сигнали към Русия, които не бяха благоприятни за нея.

 

Наистина ще станем свидетели на формирането на нова политика на САЩ.

News Front ПП

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;