Ако изборите бяха днес: За ГЕРБ ще гласуват 20.3%, за БСП — 18.4%. Това става ясно от данните от сондажа на „Галъп интернешънъл“ сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември, предаде Нова телевизия.

 

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,3% от имащите право на глас, а за БСП – 18,4 на сто, показват данните от сондажа на „Галъп интернешънъл“ сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране.

 

За Обединените патриоти ще гласуват 10,1%, за ДПС — 6,3 на сто, за партия на Веселин Марешки — 5,2%, а за Реформаторския блок — 3,3 на сто. Тези формации биха попаднали в Народното събрание от днешна гледна точка.

 

Преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на патриотите и Марешки остава видима, а влизането на Реформаторите може да се гарантира при сериозна кампания, става ясно то допитването.

 

ДСБ и АБВ имат по 1,4%. 1,2% е очакваната подкрепа и за БДЦ. Близки около процент са стойностите и за „Движение 21“. Под процент, но с видими дялове остават ДОСТ, „Зелените“, „Глас народен“ и др.

 

За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха отбелязали квдратчето „Не подкрепям никого“. 21,7% твърдят, че няма да гласуват.

 

Експерименталното тестване на потенциална партия показва, че за проект на Слави Трифонов биха гласували 12 на сто. В идните месеци този потенциал би могъл и да расте.

 

1.5% биха подкрепили проект на Радан Кънев, а този на Христо Иванов – около 1%. Жизнеността на тези проекти ще зависи най-вече от успеха на кампаниите и от коалиционната им политика.

 

Тагове: ;