След поредната трагедия в Берлин трябва ли да очакваме мащабна терористична активност?

Разговор със Сергей Гончаров, президент на Асоциацията на ветераните от антитерористичното подразделение «Алфа», член на Руската академия по проблемите на сигурността и обраната:

  • Считам, че немците до последно искаха да представят случилото се за нещастен случай, но не им се получи.

Очакваха се терористични атаки: намираме се в предновогодишни дни, това винаги е тежко време за спецслужбите. Терористите справедливо твърдят, че европейците в този период се отпускат, масово се събират на пазари, посещават празнични мероприятия, корпоративни вечеринки…Колкото и цинично да звучи, от гледна точка на радикалните ислямисти, това е най-добрият момент за извършване на терористични атаки.

 

Логичен е и изборът за провеждането на акцията. В Германия има около 1.1 милиона т.нар. бежанци от Сирия. Всички разбират чудесно, че истинските сирийски бежанци сред всички тези са около 40 %. Останалите мигранти са граждани на други страни от Северна Африка и Близкия Изток. Практически всички те изповядват исляма.

 

 

Ако направим социален разрез на т.нар. бежанци, можем лесно да се убедим в следното: 75 % от тях са млади мъже. Логично е да се предположи, че болшинството от тези мъже са пристигнали в Германия не за друго, а за да могат мирно да НЕ работят и да си живеят на социални помощи. Значителна част от тях вече са заразени с бацила на тероризма — чрез вербуване от радикалните ислямисти.

Разбира се, че немските спецслужби НЕ могат да контролират този един милион човека. Точно в това е проблемът.

За да се противопоставят на терористите, трябва сериозна агентурна мрежа и добра оперативна работа. А тези неща се създават с години, те не могат да се родят за месец-два. Нужни са специалисти-професионалисти, които биха могли в случай на трагедия реално да отговорят на заплахите по силов начин. Нищо подобно не виждам в западните спецслужби, в това число и в немските, наблюдавам ги.

Русия не е в същата ситуация. Руските спецслужби работят доста добре. Ние добре осъзнаваме терористичната заплаха. Да, и в Русия има радикални ислямисти от Средна Азия, но тяхното ниво на подготовка не е високо. А главното — при нас няма такъв катастрофален наплив на мигранти, както в Европа.

За съжаление най-уязвима е Европа, но не само тя. Заразата на радикалния ислям се разпространява по целия свят. И заплахата от терористични атаки се засилва точно сега. След завземането на Алепо терористите ще започнат все по-активно да се връщат в страните на пребиваването си — белгийците в Белгия, французите във Франция.

В тази ситуация Русия също трябва да си направи съответните изводи и да държи границите на страна затворени.

В Германия вече имаше единични терористични атаки.  През юли в пътнически влак в Бавария имаше нападение с брадва и нож от страна на един бежанец от Афганистан. В резултат на атаката четирима немци получиха сериозни рани. Още тогава, както показа едно немско проучване, три четвърти от гражданите на Германия считаха, че страната скоро ще стане цел на терористични атаки.

А след няколко дена в грамаден търговски център в Мюнхен, построен за Олимпийските игри през 1972 г., няколко човека откриха огън по посетителите на мола. В резултат — 9 загинали.
Вчерашния терористичен акт е само поредното звено от една верига.
Повече от ясно е, че терористите се опитват да избират за акциите си най-удобното за тях време, а и най-болезненото за мирните граждани — предновогодишните празници.
Уверен съм, че спецслужбите на Германия чудесно разбират това. А и не само те.

В средата на декември в Москва сътрудниците на ФСБ предотвратиха серия от терористични атаки, които подготвяше група екстремисти от Таджикистан и гражданин на Молдова.

Бяха задържани четирима участници от екстремистката група. Домовете им бяха обискирани, там откриха готови бомби, автоматично огнестрелно оръжие и взривни вещества. ФСБ отбеляза, че терористите са получили задача да извършат взривове в столицата от емисар на Ислямска държава, който се намира в Турция.

Да, нивото на терористични заплахи в тези дни е много високо.

Извънредно трудно е да се предотвратят терористични атаки, които се извършват от единични лица. При тях са задействани минимален брой хора, а и минимални специални средства. Затова подготовката на отделни подобни акции си остава незабелязана.

Това, което се случва сега, е следствие от многогодишната политика на западното общество в Близкия Изток и в Северна Африка. Високото ниво на терористична активност ще се запази дори след официалния разгром на Ислямска държава, при това доста дълго време.

Бойците от ИД са противник, който днес е ранен, изтича му кръвта, но е готов да хапе…, дори ако го смачкаме в Ирак и Сирия.

Такава е логиката на войната. Не бива да забравяме всичко това.

Следващият терористичен акт ще бъде в Холандия, Австрия, Италия и по-нататък по списъка. Терористите се стараят да удрят по европейските страни, за да може нито една от тях да не се чувства защитена.

Това ще удари и по Ангела Меркел. Както виждаме, тя започна да променя риториката си по отношение на толерантността и миграционната политика.

С това Меркел косвено признава погрешността на своя предишен курс.

Немците може би няма да й простят тази грешка.

Особено ако серията терористични атаки продължат в Германия.

А те ще продължат. В това няма никакво съмнение.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ;