В подкрепа на доводите си защо американците трябва да подкрепят Русия в Сирия, руснаците обясняват, че свалянето на диктаторите от Близкия изток нарушава равновесието и провокира хаос, пише в статия за The Washington Times Джерами Израел, бивш висш служител на Агенцията за национална сигурност и ФБР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него опита на САЩ в Афганистан и Ирак потвърждава този руски аргумент.

 

 

«Колкото и да е ужасен президента Асад, Русия правилно предлага да го остави на власт .

В Сирия има толкова различни етнически групи и религии, че САЩ изглежда постоянно правят грешки при избора на победители и победени.

Възможно е с Украйна да допускаме същата грешка» -пише авторът.

 

 

 

 

Опитите на Запада за интегриране на Украйна в Западна Европа и потенциалното разширяване на НАТО в Източна Европа предизвикват тревога и дори паника в Москва. Отношенията между Москва и Запада се изостриха, а това не отговаря на техните дългосрочни интереси- се казва в статията. «

 

Западът малко разбира обстоятелствата относно ситуацията в Украйна и хаосът там, както и в Сирия.

Украинските граждани с руска националност и украинските граждани с други националности имат солидни исторически причини за взаимното недоверие и враждебност.» — казва авторът.

 

 

 

 

 

Джером Израел препоръчва: «Съединените щати и обновената НАТО трябва да се пренастроят към де-ескалация на напрежението в отношенията с Русия. Това означава отмяна на санкциите, наложени на Русия и приемане на споразумение относно сигурността на Източна Европа и балтийските държави, което ще задължи НАТО и Русия да изтеглят силите си на безопасно разстояние, както и да се спрат военните учения «.

 

 

 

 

 

«Задържането на напрежението в Украйна с надеждата, че един ден тя ще влезе в редиците на НАТО не отговаря на стратегическите интереси на САЩ. Русия има тесни икономически, исторически и духовни връзки с Украйна.

 

Тъй като броят на жертвите в източната част на Украйна е достигнал 9 хиляди, е немислимо да смятаме, че Източна Украйна може да се примири със сегашното правителство.

 

Възможно е разделянето на Украйна, по подобие на разпадането на Югославия и това е единственият начин да се измъкнем от тази трудна ситуация. Тогава Съединените щати, Русия и останалата част на света ще бъдат в състояние да се съсредоточат върху инвестициите в украинската икономика и нейното развитие » — прави извод авторът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оригинал: The Washington Times

автор: Джером Израел

превод: Петя Иванова специално за  News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;