Виталий Чуркин: Трамп быстро примет решение по Сирии

Налице е усещането, че администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп ще работи така, че да не затяга с политически решения конфликта в Сири, това заяви постоянният представител на РФ към ООН Виталий Чуркин.

«Ще изразя личната си интерпретация по това, което се наложи да чуя. Преди два дена специалният посланик на генералния секретар за Сирия Стафан де Мистура обяви, че на 8 февруари има намерение да обяви нов рунд преговори, такива не  имало от май. Ние през цялото време го призовавахме да възобнови преговорите, но той така и не беше готов за това. Стори ми се интересна тази дава 8 февруари — 2 и половина седмици след като Доналд Тръмп влезе в Белия дом. Повтарям, това е мое лично мнение, но, познавайки добре Стафан де Мистура, убеден съм, че той направи това, след като е намерил изход в хората от обкръжението на Тръмп и е съгласувал с него тази дата», — каза Чуркин.

 

Той твърди, че «ако тази теория е вярна, то това е много нелош знак, който показва, че администрацията на Тръмп може да доведе нещата до бързо развитие на политическия процес, към това политическото решение на конфликта да не се затяга».

«Повтарям, това е лична интерпретация, която ми дойде в главата след като чух изявлението на Мистура», — подчерта Чуркин.

 

 

 

Тагове: ; ; ;