Eвропейският съюз продължи санкциите срещу Русия с още половин година, но това вероятно се случва за последен път, пише Bloomberg.

Въпросът за ефективността на мерките, както и укрепване позициите на проруските политици в Европа ще се превърнат в небивало изпитание за единството на ЕС, се казва в статията.
За отслабване на санкциите и за укрепване на отношенията с Москва е претендентът за поста президент на Франция, бившият премиер на страната Франсоа Фийон.

 

 «Добавете към това и заиграването на новоизбрания президент Доналд Тръмп с Путин, така общата позиция на САЩ и ЕС с право ще ви се стори ненадеждна», — отбелязва авторът.

«Времето върви, а ситуацията в Украйна не се променя особено, затова е все по-трудно де се преодоляват санкциите срещу Русия, — заяви за Блумбърг Пол Айвън, старши политически аналитик от Центъра за европейска политика в Брюксел. — Трудно е да се каже каква ще бъде ситуацията след шест месеца, защото почти нищо не знаем за новата президентска администрация на САЩ».

 

Според допитването на Блумбърг сред икономисти, болшинството от тях (55%) прогнозират отслабване на ограничителните мерки на САЩ срещу Русия в близката година. В допитването през октомври аналогичната прогноза бе подкрепена само от 10 %.

 

Както отбелязва агенцията, очакванията на подобни кардинални промени в американската политика са свързани с изненадващата победа на Тръмп на изборите в САЩ.

 

Много аналитици са уверени, че ако Вашингтон отслаби санкциите, на ЕС няма да му остане нищо друго, освен да последва примера му.

 

40 % от запитаните от Блумбърг икономисти очакват смекчаване на санкционния режим срещу Русия от страна на страните от ЕС в същите срокове — в близките 12 месеца.

 

«Ако САЩ отслабят санкциите, в страните от ЕС няма да има достатъчно консенсус, за да запазят санкционния режим в неговия настоящ вид», — заяви за Блумбърг Чарлз Мувит, икономист от IHS Markit.

 

Ако ограничителните мерки спрямо руската икономика бъдат свалени, се очаква ръст, еквивалентен на 0.2 % от БВП в следващата година и 0.5 % от БВП през 2018 г., според осреднени оценки на икономистите.

 

САЩ и ЕС въведоха санкциите срещу Русия през пролетта на 2014 г. на фона на украинската криза. Оттогава те биват продължавани многократно. Русия предприе ответни мерки под формата на хранително ембарго, ограничаващо импорта на стоки от страните, подкрепящи санкционния курс.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;