Американската компания  White Ops публикува доклад за най-голямата измамническа операция в интернет, с която са замесени уж «руските киберпрестъпници».

Президент США Барак Обама. Архивное фото

В сайта на White Ops се твърди, че компанията е специализирана в защита на цифровата реклама, фирмата предлага също оптимизация и контрол в рекламната индустрия.

 

Отчетът на компанията гласи, че нейните сътрудници уж са фиксирали престъпна дейност в интернет през септември 2015 г. По данни на White Ops,

т.нар. схема Methbot позволява да се краде от СМИ и други компании от три до пет милиона долара на ден.

 

В отчета няма нито имена на престъпниците, нито доказателства за тяхната връзка с Русия.

 

White Ops пише, че чрез Methbot са създадени над 250 хиляди фалшиви сайта, които приличат на известните СМИ или други компании. По данни на фирмата, хакерите били използвали на 570 фалшиви IP-адреса, за да се види, че материалите са разглеждани.

 

«Methbot издига рекламното мошеничество на съвършено ново равнище и мащаб. Най-скъпата реклама в интернет — това е мащабно видео, разположено на брендови сайтове, които се показват на ползвателите, регистрирани в социалните мрежи и които проявяват признаци на «участие», — заяви основателят и изпълнителен директор на White Ops Майкъл Тифани.

Това не е първото обвинение по адрес на «руските хакери» в САЩ. През октомври официалните представители на разузнаването ги обвиниха в съпричастност към кибератаките над изборните системи на страната.

Хакер за компьютером. Архивное фото

По-късно ЦРУ също заяви за «руска следа» при взлома на сървърите на Демократическата партия. От ведомството твърдят, че с помощта на кибератаките Москва уж се е опитала да помогне на републиканеца Доналд Тръмп да победи на изборите. ФБР не се съгласи с изводите на ЦРУ.

 

Нито властите в САЩ, нито американските политици, присъединили се към обвиненията, така и не показаха нито едно доказателство за съпричастността на Русия към хакерските атаки. Доналд Тръмп нарече изявленията за намесата на Русия в изборите с цел неговата подкрепа «смехотворни».

 

В средата на декември прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Вашингтон трябва или да спре да говори за атаките на «руските хакери», или да предостави доказателства.

 

«В противен случай това изглежда вече твърде непристойно», — каза той.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;