Телевизия NBC, позовавайки се на високопоставен източник твърди, че президентът на САЩ Барак Обама в навечерието на изборите е използвал т.нар. «червен телефон», горещата линия между Москва и Вашингтон, за да изиска от руското ръководство да не се намесва в изборния процес.

 

По данни на телевизията, «поне един от старши съветниците на Обама настоятелно е препоръчал на Обама да се свърже с Владимир Путин по повод хакерските атаки над американските политически институции. Телевизията отбелязва, че американският лидер не е искал да задълбочава и без това напрегнатата ситуация и отново е предупредил Москва за последствията от «намесата» в президентската кампания, при това за първи път е употребил словосъчетанието «въоръжен конфликт».

«Международното право, в това число законите, касаещи въоръжените конфликта, се разпространява и върху действията в киберпространството», — се казвало в съобщението, което изпратил американският президент на 31 октомври. По данни  на  NBC, Обама подчертал, че САЩ ще оценяват действията на Русия, изхождайки от тези стандарти.

Хиллари Клинтон. Архивное фото

«Червеният телефон» е система за спешна връзка, която се използва по време на кризи от рода на терористичния акт от 11 септември 2001 г. или нахлуването на САЩ в Ирак през 2003. Това не е телефон в буквалния смисъл, системата е предназначена за изпращане на електронни писма.

 

Телевизията отбелязва, че администрацията на действащия президент за първи път е използвала този канал за връзка.

През есента в навечерието на президентските избори в САЩ американските спецслужби обвиниха Москва в опит да се повлияе върху резултатите от изборите. Никакви доказателства за съпричастността на руските власти към хакерските атаки не са представени и до момента, в съобщението на  NBC

също няма доказателства.

 

Коментирайки тези обвинения, Владимир Путин отбеляза, че в документите например от щаба на екс-кандидата за президент Хилъри Клинтън, които бяха публикувани преди американските избори, няма нищо, което да е от интерес за Русия, а истерията се нагнетява, за да се отклони вниманието от съдържанието на документите.

 

В средата на декември прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Вашингтон трябва или да прекрати разговорите за атаките на «руските хакери», или да предостави доказателства.

 

«В противен случай всичко това изглежда доста непристойно», — каза той.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ;