Американският адмирал в оставка Джеймс Ставридис публикува в U.S. Naval Institute мрачна прогноза за перспективите на «морските хибридни войни».

 

Според екс-адмирала, чиято кандидатура неотдавна се разглеждаше за длъжността държавен секретар, ВМС на САЩ не са готови за такова развитие на събитията.

 

Както отбелязва Ставридис, концепцията за хибридната война включва множество аспекти: използването на партизани и терористи, регулярни войски и специални сили, действащи инкогнито, а също кибератаки, разпространяване на т.нар. «фалшиви новини» и други методи, с които държавата може да води война и в същото време правдоподобно да отрича това.

 

До момента тази идеи са били съсредоточени върху сухопътните операции, но, съдейки по последните събития в Южно-Китайско море и действията на иранците в Парсийския залив, постепенно започваме да виждаме тяхното разпространение и в морската сфера, казва Ставридис.

 

  • Бойните действия ще се провеждат главно в крайбрежните води,  ще се използват не добре идентифицирани военни сили, дори граждански кораби — товарни, риболовни, леки танкери, малки бързи морски съдове или дори моторници, пише адмиралът в оставка.

 

Тези морски съдове ще бъдат оборудвани със съвременни подводни сензори и хидроакустика, ще са въоръжени с картечници, гранатомети и преносими ЗРК, а също с нелетално оръжие — ослепяващи лазери, водомети и сълзотворен газ. Според думите на адмирала, те ще могат незабелязано да разполагат мини, имитиращи самоделни взривни устройства. Екипите ще имат вид на неизвестни терористи или на обикновени мирни жители.

 

При тези «малки сини морячета» няма да има опознавателни знаци и паспорти, а попадайки в плен, те ще «отричат всичко».

 

 

Ставридис отбелязва, че при нападенията на северните корейци върху южнокорейките морски съдове са били забелязани подобни характеристики на хибридната война, и че Ислямска държава, а и другите радикални въстанически групи започват да появяват голям интерес към изучаването на подобни тактики в морето.

 

 

Що се отнася до противодействието на подобни методи, то Ставридис предлага проблемът да «се изследва», да се обменя опит с разузнаванията на партньорите в коалицията, а главното — да се информират съюзници на САЩ за подводната «пътна карта», която ще позволи на патрулиращите по морското дъно безпилотници да се презаряредят и да обменят информация.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ;