Политическият анализатор Боян Чуков заяви за предаването «12+3» по «Хоризонт», че Европа има потенциал да се бори успешно с тероризма:

 

Проблемът обаче е друг. Първо: Европа вече над 20 години, не може, по никакъв начин, да координира своите действия. Дълги години се говореше, че ще има обща централа в Брюксел или някъде другаде в Европа, която ще се занимава с тези проблеми… Не се получава! Защо!? Защото специалните служби в отделните европейски страни нямат един и същи потенциал. Ако в дадена страна те са много мощни, в друга са много слаби или, практически, ги няма никакви.

 

За да има реална координация и реален обмен на информация, трябва да има бартер — т.е. каквото получаваш, трябва и да даваш. И не може да се окаже така, че примерно 3-4 страни ще влагат финансов ресурс в своите специални служби, а другите ще стоят открая и ще чакат да им кажат нещо по въпроса, без да имат никакъв принос. Това е първото!

 

Второто, което е: поради това, че тероризмът е инструмент, имаме достатъчно много случаи и примери, в който, да речем, даден терорист го задържат в една страна, след това под натиска на някоя друга го освободят, тъй като той се оказва агент на специалните служби на другата страна, а пък като отиде в трета страна се оказва, че той работи и за още две други специални служиби и накрая отиде и извърши терористичния акт. Пак поради това, че те не са се разбрали помежду си, за кого точно става дума.

 

Специалните служби имат потенциал, но политическите елити в Европа им пречат, обобщи Чуков.

 

Неправителствени организации наемат кораби, с които да превозват бежанци от Северна Африка. Службите знаят за това, но политиците не им дават да реагират, обясни той.

 

Атентаторът от Анкара е бил на служба в специалните полицейски части в Деярбекир  по време на опита за преврат на 15 юли.

 

Командирът му е бил уволнен веднага след несупешния опит преврата заради свързаността си с Фетуллах Гюлен.

 

Атентаторът обаче бил пуснат в отпуск в Иракски Кюрдистан, за да посети свой болен братовчед, който учи в училище на Гюлен, оповести Чуков.

 

Заради подозрение за връзки с Гюлен, атентаторът е бил уволнен на 4 октомври, но е преназначен без обяснение на 16 ноември.

 

Това може да покаже само едно – че, наистина, първоначалната версия, че Турският президент Реджеп Ердоган не е  успял да прочисти турската полиция от привърженици на Фетуллах Гюлен, е истина. Защото, виждате, че това е направено зад гърба му.  Човек като подреди тези факти, му става ясно. Още повече че той (атентаторът) е бил в Ербил.

 

Друга основна цел на атентата е бил турският президент, категоричен е Чуков:

 

Турският президент, заедно с Владимир Путин, заедно с Доналд Тръмп, е противник на глобалния наднационален елит. В случая това са остатъците от този елит и техните остатъци от позиции, които имат в света, които са зад гърба на цялата тази история.

 

Чуков е на мнение, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин могат да си сътрудничат дългосрочно.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;