Съветникът на външния министър на Украйна Иля Кива счита, че жителите на Донбас, особено младежите, трябва да се заставят да обичат страната, дори по пътя на насилствена украинизация.

 

«Основната ни задача е формирането на новото поколение. И когато се повдигна въпросът за декомунизацията, аз казах: на Донбас не му е нужна декомунизация, а украинизация. Пък нека и да е насилствена…Хората са отровени, понякога са непоправимо отровени от тази постсъветска риторика», — каза той в ефира на «5 канала».

 

Според Кива, за «да обичаш Украйна», е нужно да заставяш хората насила.

 

«Да ги заставиш да учат и да обичат. Ако не искате да обичате Украйна, ще ви заставим да обичате Украйна. Знам, че децата, които ще пораснат, те със сигурност ще обичат Украйна», — твърди той.

 

Съвсем не е първият

 

Това съвсем не е първото изказване на украински високопоставени чиновници по отношение жителите на Донбас като за «втори сорт» хора.

 

На 22 ноември в ефира на телевизия  ICTV министърът на културата Евгений Нищук заяви, че в източна Украйна «няма никаква генетика».

 

«Ситуацията, която е в изтока и в юга на страната — това е пропаст на съзнанието. Нещо повече, когато ние говорихме толкова много за генетиката на Запорожието, в Донбас — това са градове, в които няма генетика».

 

Нищук също изрази увереност, че «ще може да стигне до жителите на Донбас «с помощта на книги, детско възпитание и художествени мероприятия».

Министр культуры Украины Евгений Нищук

Същият Парубий също стана част от скандал по причина на собствените си изявления по адрес на жителите на Донбас. По време на едно от заседанията на украинския парламент спикерът заяви:

 

«Московските окупанти унищожиха нашите дядовци на тези територии, на които се заселиха преселници от различни ъгълчета на друга държава».

 

Тази реплика бе хвърлена в отговор на изявлението на депутати, че местното население в източна Украйна не иска да се преименуват населените места в съответствие със закона за декомунизация.

 

В качеството на аргумент спикерът заяви, че на тази територия украинците са били масово унищожени. На изявлението на главата на парламента веднага реагираха от «Опозиционния блок», заявявайки, че такъв подход към граждани на страната — това е чист сепаратизъм.

 

«Призовавайки да не зачитаме мнението на украинците, Парубий като представител на властта не само провокира сепаратизъм — самият той всъщност е сепаратист, разделящ украинците на «правилни» и «неправилни». Това е първата стъпка към фашизъм в Украйна», — заявиха от партията.

 

Дискредитация на държавата

 

 

Коментирайки изказванията на украинските политици, в частност на министъра на културата, относно жителите на Донбас, политологът Руслан Бортник заяви, че «подобни думи формират образа на Украйна като неадекватно териториално образувание».

 

«Ако се позовем на статистиката, през 1914 г. украинците не са били болшинство в нито един украински град. Министърът дискредитира себе си страната ни чрез това изказване. Считам, че министри с подобни изказвания трябва автоматично да подадат оставка», завърши Бортник.

News Front ПП

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;