НАТО се бори с международния тероризъм в Сирия заради самите сирийци. За да може ситуацията в страната да не стане по-зле. Това каза в интервю за немския седмичник  Bild am Sonntag генералният секретар на алианса НАТО Йенс Столтенберг.

 

«Налице е ужасна хуманитарна катастрофа в Сирия. Понякога използването на военни средства има по-висока цена, отколкото полза. Що се отнася до Сирия, участниците в НАТО взеха решение, че използването на въоръжени сили ще превърне ситуацията в още по-ужасяваща», — цитира ръководителя на военния блок РИА Новости.

 

Столтенберг се опасява, че «ще загинат още повече невинни хора».  Защото има риск подобна намеса да «прерасне в по-крупен регионален конфликт».

 

Според него, «ако ние реагираме на всеки проблем, на всяка хуманитарна катастрофа с използването на военни средства, бихме се оказали на световно ниво с още по-голям брой войни и страдания».

 

Столтерберг счита още, че именно днес мисията на НАТО е по-важна, отколкото когато и да било, защото «светът стана по-опасен, отколкото преди».

 

Интересно признание…

 

Излиза, че когато страните от НАТО бомбардираха мирна Югославия и разкъсаха на части Либия, използването на военна сила  беше оправдано и никой не е страдал тогава. А сега, когато светът  наистина се оказа пред лицето на такова глобално зло като ИДИЛ, Столтенберг изведнъж влезе в ролята на хуманист и пацифист .

 

Каква е причината за това аморално миролюбие?

 

Отговор получаваме от експерта по международна сигурност Виктория Легранова:

  • Хуманизмът и човеколюбието се проявяват при тях само в тези ситуации, когато е необходимо да се окаже помощ на ислямистите и терористичните организации на територията на Сирия. Всички вече свикнаха с тезите им. За това говорят не само в Русия. За това говори Тръмп и неговото обкръжение.

 

Що се отнася до НАТО и неговите способности да се справи с международния тероризъм — с ИДИЛ и прочие радикални ислямистки групировки, то на този етап успехите им са скромни. Те се опитват да направят нещо на територията на Ирак. Но нищо не се получава. С Мосул нещата са в тупик.

 

А става въпрос за всички тези страни от НАТО, които влизат в американската коалиция срещу ИДИЛ. Създаден е координационен център, той е свързан със Североатлантическия алианс.

 

В рамките на НАТО няма структури, които да са ефективни за борба с такъв вид зло — за война с тероризма. А тероризмът — това не са просто група бойци, които се носят из пустинята. В Сирия терористите заемат гъстонаселени  градове…

 

 

 

Но «сдържаността на алианса» по отношение на сирийския конфликт се обяснява не само с неговата неспособност да воюва с реален противник.

Основна причина е, че те НЕ искат да се занимават с това.

 

А няма да се занимават с това, докато Асад е на власт. И докато не постигнат тези цели, които преследваха  Обама и Клинтън на територията на тези страни.

 

Затова те и днес не забелязаха, че за пореден път са нарушени споразуменията. Терористите подпалиха автобусите, които отиваха за градовете Фуа и Кефрая в района на Идлиб, за да изведат оттам сирийски войници и мирни граждани, които над три години бяха в обкръжението на ислямисти.

 

Това варварство вече бе забелязано от всички.

Дори политици «втора ръка» от Европа, Конгресът на САЩ и т.н.

За съжаление, ВВС и CNN това не го видяха.

По-лесно им е да обърнат поглед встрани. А най-лесно е до безкрайност да се тръби, че руснаците убиват мирни граждани…

 

Що се отнася до ръководството на Алианса, дори не трябва да им обръщаме внимание. Те са никой.

 

Дори може да се каже, че НАТО е нищо. Всъщност, алиансът не се справи с нито една сериозна задача, освен няколко варварски бомбардировки.

 

НАТО дори няма свой бюджет — той се натрупва от разходите за отбрана на страните-членки на организацията, при това те участват в различна степен. Фактически структурата на НАТО се състои от 28 армии на Европа и контингента от Канада и САЩ. По отношение на оперативната съвместимост за провеждането на каквито и да са акции въобще не може да се говори.

 

Например, ученията на НАТО по времето на Варшавския договол  — да, това наистина беше мощ.

 

Днес това е някакво сборище от хора, които пият кафе по кабинетите си в брюкселските офиси и разкарват войници и пет танка в Източна Европа напред и назад.

 

Спретват някакви ротации. Абсолютна зависимост от американските генерали, те контролират всичко. При това контролират вулгарно, нагло, а понякога съвсем целенасочено унижават партньорите си.

 

Видях с очите си как американците, пристигайки на някакво заседание на комитета, където имаше поляци, румънци и т.н., без никакви церемонии поискаха те да «отидат назад», на задните редове, защото «им трябва място отпред».

 

В НАТО няма никакво единство. Всички военни операции, за които се подготвят, са налице, защото им е нужна политическа база. Но нямат политически план, особено в преходен период за САЩ.

 

Затова никой в НАТО в момента не иска да направи каквото и да е съществено.

 

Но политическата цел не е ясна на никого. И никой не може да обясни кои от воюващите в Сирия групировки наистина са от ИДИЛ, къде са кюрдите и т.н. Общо взето там е пълен хаос, те не знаят какво ще предприеме Турция, не осъзнават какви са възможностите на Русия.

 

Да, разбират прекрасно, че без въздушна подкрепа няма да могат да помогнат на тези бойци, които воюват срещу сирийската армия. Но и въздушната им подкрепа е почти само на думи.

 

Затова Русия трябва да е по-твърда —  с бандитите не бива да се сключва примирие, нито да им се предоставят паузи. Защото при всяко примирие и паузи те бомбардират, прегрупират се и бомбардират.

 

Аз бях в Алепо. Знам каква е ситуацията там.

 

Американците биха поставили полевата болница на открито поле, за да може да има широк обзор на охраната. И всяка цел, която се приближи, да бъде разстреляна.

Не може руските военни да продължават да бъдат благородни, макар такава да е изконната им същност.

 

При цялата добра воля на руското военно-политическо ръководство, считам, че трябва да следваме формата, който следват американците — щом имаш враг, забрави за благородството си.

 

При американците е по-лесно — те са ваксинирани срещу благородство.

News Front ПП

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;