Русия ще достави на Сърбия изтребители МиГ-29. Това съобщи в понеделник за «Интерфакс» заместник директорът на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество Анатолий Пунчук.

 

«Доставката ще бъде изпълнена през март-април следващата година», — уточни Пунчук.

По-рано в СМИ се съобщи, че става дума за шест изтребители МиГ-29.

 

На 15 декември агенция  Associated Press съобщи, позовавайки се на премиера на Сърбия Александър Вучич, че Белград ще закупи шест МиГ-а. Според Белград, това ще позволи да се повиши отбранителната способност на страната на фона на напрежението в отношенията с Хърватия, която влиза в НАТО.

 

През последните години Сърбия сключи редица споразумения с НАТО, което поставя под въпрос нейната проруска насоченост. Може да се говори за насочване на страната не само към ЕС, но и към Североатлантическия алианс. Доколко правилно е в условията на подобна неопределеност да се въоръжава сръбската армия?

 

Михаил Александров, водещ експерт от Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО:

  • Считам, че това е правилно решение. От една страна по такъв начин Русия подкрепя Сърбия. Най-вече морално, защото 6 изтребители не представляват значителна сила, те няма как да променят военния баланс на Балканите, а още повече в Европа. В момента има сили, които се опитват да заставят Сърбия да капитулира.

 

Ако сега оставим Сърбия без подкрепа, тя може да влезе в НАТО. Това ще бъде национално поражение, защото Сърбия признава, че всички действия на НАТО по разчленяването на Югославия, бомбардировката на Белград, съдът в Хага — всички това е неправилно.

 

Сърбите разбират, че, влизайки в НАТО, ще загубят уважението не само в очите на международната общност, но и в своите собствени. Но е трудно за една такава малка държава в центъра на Европа самостоятелно да се противопостави на Запада. Русия трябва и в бъдеще да подкрепя Сърбия.

 

 

В момента Сърбия е принудена да лавира, чувства се уязвима. Дори близката им Черна гора влиза в НАТО.

  • Как може Русия да им помогне?

 

  • През 90-те години Русия предложи военен съюз на Сърбия. Но тогава самата Русия не беше в добро състояние. Затова Слободан Милошевич не се реши на военен съюз с нас. Вероятно това беше грешка, защото разполагането на нашите съвременни средства за ПВО на Балканите би могло да застави Запада да се откаже от бомбардировките над Сърбия.

 

Струва ми се, че сега не е лошо да се замислим над идеята за военен съюз със Сърбия. Винаги ще ни послужи военна база в тази приятелска страна.

 

Ако имаме база в Сърбия, то ние по такъв начин бихме направили заслон на НАТО в южно направление, ако изведнъж алиансът реши да воюва с нас. Подобен съюз със Сърбия силно би затруднил операция на алианса на Балканите и въобще в Средиземноморието.

 

 

Крайно желателно е и в бъдеще Русия да засилва боеспособността на армията на Сърбия. Трябва да предложим някакви удачни за Сърбия кредити, за да може тя да купува наше оръжие. Да измислим механизъм за доставка на ПВО. Можем да го оформим като аренда, защото Сърбия няма много пари за отбрана. Системата на ПВО във всички случаи ще работи в интерес на Русия.

 

Конфликтът между сърбите и хърватите продължава, ту избухва, ту затихва, така е вече повече от век. Разбира се, сърбите не могат да простят на хърватите това, което се случи в Сръбска Краина. Затова и в бъдеще не бива да изключваме конфликти между Сърбия и Хърватия.

 

ЕС в момента е в много неустойчиво положение. А Доналд Тръмп е известен със своите симпатии към сърбите. Ако САЩ и НАТО променят политиката си на Балканите, може да се очаква всичко. При всички случаи самолетите няма да са излишни на сърбите.

 

Елена Гускова, ръководител на Центъра по изучаване на съвременната балканска криза към РАН:

 

НАТО има свои стандарти, всички кандидати за членство в алианса трябва да се превъоръжават. Официално Сърбия нито веднъж не е заявила своя неутралитет по военните въпроси. Но ориентацията по влизане в ЕС доведе до това, че се наложи Белград да направи множество отстъпки пред НАТО и Запада като цяло. В момента НАТО фактически може да разполага каквото реши на територията на Сърбия. Това, разбира се, не се харесва на гражданите на Сърбия и предизвиква опасения в Русия.

 

 

Последните допитвания в Сърбия показват, че над половината от гражданите не искат да влизат дори в ЕС. Около 90 % са против влизането в НАТО. Затова сръбското ръководство е в крайно сложно положение. Цялата тяхна политика на отстъпки пред Запада не ги приближава към ЕС. Сърбите се отнасят много болезнено към предаването на техните генерали на Хагския трибунал. Наложи се сърбите да се съгласят с провеждането на гей-парадите.

 

Най-главното е, че Западът постепенно тласка Сърбия към признаването на Косово. Белград подписа вече доста споразумения, които де — факто признават независимостта на Косово.

Не е изненада, че партията на премиера Александър Вучич няма болшинство в сръбския парламент.

 

Русия има достатъчно тесни контакти със Сърбия във военната сфера.

 

Дори съм изненадана как търпи това НАТО. Ние провеждаме съвместни учения, ремонтираме старата и продаваме нова техника на сърбите.

Има всички предпоставки в скоро време  нещата да се променят и ръководството на Сърбия все повече да се приближи към Русия.

 

Що се отнася до Хърватия, то вероятността от конфликти със Сърбия са минимална.

 

Защото на Балканите вече разбират, че за разлика от 90-те години, зад Сърбия реално стои Русия.

 

Миналата Русия заемаше неутрална позиция на Балканите, сега този регион влиза в зоната на нейните интереси.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;