22-годишният  Мевлют Мерт Алтънташ стреля по посланика на Русия по време на на фото-изложбата в Галерията за съвременно изкуство в турската столица.

 

Мевлют Мерт Алтънташ е роден през 1994 г, той стреля по руския дипломат, когато същият завършваше речта си по откриването на изложбата «Русия от Калининград до Камчатка през погледа на пътешественика».

 

Посланикът почита от получените рани.

11:37:50

Турция и турският народ скърбят така, както и Русия, заяви министърът на  външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Той обеща, че Анкара ще направи всичко възможно за разследване на убийството на посланика.

Министърът отбеляза също, че улицата в Анкара, на която се намира посолството на Русия, ще бъде прекръстена в чест на Андрей Карлов.

11:35:09

Специален самолет с тялото на посланика ще бъде посрещнат с всички почести, съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров. Той изрази признателност към турския си колега за мигновената реакция след убийството.

«Признателни сме на турските колеги за мигновената реакция по това варварско престъпление, за съболезнованията», — каза Лавров.-

10:52:28

Тялото на убития посланик ще бъде изпратено в  Москва, съобщи пресаташето на посолството на РФ Ирина Касимова.

«По-късно днес на аерогарата ще  има траурна церемония с ограничен брой хора, представители на дипломатическия корпус и висшето ръководство на страната. След това тялото на посланика в съпровод на близките му, лекаря на посолството и пристигналите от Москва психолози от Министерството на извънредните ситуации ще бъде доставено в родината»,  съобщи тя.

10:49:56

МВнР на Русия отвори на страницита си в социалната мрежа Фейсбук виртуална книга за съболезнования във връзка със смъртта на руския посланик.

10:42:07

В състава на оперативно-следствената група, заминала за Турция, влизат 18 човека — представители на МВР, СК и други специални ведомства на Русия, съобщи прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Споразумение за изпращане на група бе постигнато по време на телефонен разговор между президентите на РФ и Турция.

09:58:15

Посланикът на Киргизия в Турция Ибрахим Жунусов, свидетел на убийството на руския посланик, в случай на необходимост е готов да даде показания.

Според дипломата, по време на откриването на изложбата той се е намирал зад основната група хора.

«На сакото му блестеше специална значка, затова ние помислихме, че той е от охраната», — каза посланикът.

 09:46:19

Оперативно-следствената група излетя от Москва в Анкара за разследване на убийството на дипломата.

09:43:55

В посолството на РФ в Турция е спуснато знамето във връзка с гибелта на посланика.

Тагове: ; ; ;