Hürriyet: Убийството на руския посланик е позор за Турция

Дата на публикуване: 20 12 2016, 19:14


Журналистът от  The Hürriyet Daily News нарича убийството на руския посланик в Турция «позор за Турция» и настоява турското ръководство незабавно да поправи ситуацията. При това, според него, отделно трябва да се разследва и фактът, че турските спецслужби са ликвидирали нападателя, вместо да го заловят жив, което не е представлявало никакво трудност.
Hürriyet: Убийство российского посла – позор для Турции
 Посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов беше представител на старата школа, «войн от студената война», който е бил посланик дори в Северна Корея — така пише за загиналия журналистът от The Hürriyet Daily News.
Той отбелязва, че в най-лошите дни на руско-турската криза Карлов не е губил своето спокойствие. Последните му думи, които той произнесъл точно преди изстрелите, били за това, че «винаги е по-лесно да се разруши, но е много трудно да се изгради наново», — отбелязва авторът на статията.
Центърът за изкуство и култура в Анкара, където убиха Карлов е едно от най-безопасните места в Турция, пише изданието.
В радиус от 50 метра от него се намират посолствата на САЩ, Германия и Австрия, а също прочие административни сгради.
Недалеко се намира булевард Ататюрк, по който ежедневно минава Ердоган, стигайки до офиса си.
Впрочем, ако човек има полицейска значка, няма да му е никак трудно да мине през охраняемите зони.
Когато нападателят е стрелял в руския дипломат, външния министър на Турция е бил в самолета на път за Москва, на среща с външните министри на Русия, Турция и Иран по сирийския въпрос.
И, независимо от нападението, срещата премина така, както е била планирана, уверяват руските власти.
Международните агенции дори излъчиха пряко пресконференцията след края на срещата.
Премиерът на Турция и президентът на Русия направиха своите изявления почти едновременно, и двамата отбелязаха, че целта на паденията е било да се разстроят отношенията между Анкара и Москва. Съдейки по думите им, това убийство ще се разследва от съвместна руско-турска група.

Впрочем, ако нападателят беше хванат жив, това значително би облекчило дознанието, отбелязва авторът на статията, затова той се учудва, защо, след като е имаба срещу себе си само един човек с един пистолет, полицията не се е възползвала от сълзотворен газ, не е стреляла по краката му или просто не го е уговорила да се предаде, а го е застреляла.

 

Вместо това убиецът бил моментално неутрализиран, а това вече трябва да се разследва, уверен е турският журналист.

 

«Турция не успя да защити живота на дипломата, който се намираше под нейна отговорност. Карлов е първият посланик, убит в Турция.

Това е позор за Турция.

Правителството е задължено да свали това бреме от плещите на Турция и турския народ».

Превод: News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;

Добавить комментарий