«Дерайлирайте приватизациите!» е 22-минутен гръцки документален филм от автора на «Фашизъм ООД», «Катастройка» и «Дългокрация». Темата е: гръцките железници и опитите за тяхната приватизация.

Допреди няколко години в България изразяването на мнение срещу приватизациите звучеше остаряло, не в крак с времето, крайно еретично, «комунистическо».

 

След 25 години капитализъм много табута и стереотипи се ревизират, поне от мислещите хора. Стана ясно, че приватизацията на държавните предприятия, след нарочното им съсипване, има една единствена цел — прехвърлянето на създадените от мнозинството богатства в ръцете на определени частници.

 

Някои това го обясняват елементарно с теории за конспирация против тази или онази нация или държава. Но става ясно, че географската ширина и националната принадлежност нямат никакво значение. Въпросът е едни да стават все по-богати, а от това следва други да стават все по-бедни, без значение колко хора ще страдат и какво става с природата.

 

Схемата е една и съща. Съкращения, компрометиране, фалиране, разделяне на «добра» и «лоша» част.

 

Така в България, така в Гърция, така и в Англия…

 

Това твърдение се доказва и в гръцкия документален филм «ДЕРАЙЛИРАЙТЕ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ» на Федерацията на гръцките железничари, направен от режисьора на «Катастройка» — Арис Хадзистефану, в който се проследява съсипването и компрометирането на гръцките железници с цел приватизиране.

Тагове: