10 години след екзекуцията на Садам Хюсеин излepe книгата на следователя от ЦРУ Джон Никсън, който провежда разпита на иракския лидер след неговото арестуване. В книгата си американският служител от спецслужбите твърди, че всичко, което Вашингтон е разказвал на американците за Хюсеин, се е оказало лъжа.
Според него, Багдад не е планирал военни действия нито срещу САЩ, нито срещу своите съседи, а самият Садам фактически е бил напуснал управлението на страната. Освен това, той е предупреждавал за разрушителните последствия от свалянето на властта в Ирак.

  • Това беше на 13 декември 2003 година, по това време бях в Ирак вече осем седмици. Търсех пътища, които да ни отведат при Садам и неговите съмишленици, цитира думите на Никсън Daily Mail.

 

По същото време войната срещу режима на иракския лидер е в ход вече девет месеца.

Американските войници са обкръжили брадат мъж в един от неголемите подземни бункери. Именно Джон Никсън, аналитик от ЦРУ, е познал в негово лице държавния глава по татуировката на тялото и белега от рана от куршум.

 

Мит първи. Двойниците на Садам

Според Никсън, един от митовете е този, че Садам Хюсеин е имал няколко двойници, които е използвал за своята безопасност.

«Това предизвикваше смях сред нас — сред тези, които работеха в разузнаването», — разказва сътрудникът на ЦРУ.

 

Мит втори. Връзки с терористите

 

 

На разпита Хюсеин заявил, че «Ирак — това не е нация от терористи. Ние не сме свързани с бен Ладен и не заплашваме съседите си», — казал иракският лидер.

 

По повод терористичните актове от 11 септември 2001 г. той заявил:
«Вижте кой е бил въвлечен в това, от кои страни са пристигнали терористите? Саудитска Арабия, Египет. Как така решихте, че аз имам общо с това?»

 

Според Никсън, в началото Хюсеин дори вярвал, че трагедията в Ню Йорк ще позволи да се подобрят отношенията между САЩ и Ирак, защото Вашингтон ще се нуждае от съюзник в борбата с радикалите.

«Колко силно се лъжел той», — добавя следователят от ЦРУ.

 

Припомняме, че няколко години след това, на 9 септември 2006 г., в публикуван доклад на сената на САЩ от разузнаването е било посочено, че Садам Хюсеин не е имал никакви връзки с терористичната организация «Ал Кайда», чийто основател бил Усама бен Ладен.

 

Припомняме, че президентът на САЩ Барак Обама призна вината на САЩ в зараждането на Ислямска държава
Грешките на САЩ по време на операцията в Ирак, насочена към сваляне на Садам Хюсеин, са послужили като една от причините за зараждането на ИД.
В доклада е посочено, че Садам Хюсеин е отхвърлил молбата на бен Ладен за помощ през 1995 г., по време на гражданската война в Ирак.
Мит трети. Оръжието за масово унищожение

Садам Хюсеин подчертал веднага, че Багдад няма оръжия за масово унищожение, в което тогава го обвинявали властите на САЩ.

«Но американският президент Джоржд Буш-младши заяви, че Ирак иска да атакува татенцето му и че той има оръжие за масово унищожение», — разказва в деня на задържането си бившият иракски лидер.

 

«Ние никога не сме мислили да използваме такова оръжие. Това дори не се е обсъждало. Да използваш химическо оръжие срещу целия свят? Има ли някой, който би се решил на нещо подобно?»

 

Припомняме, че на 14 февруари 2003 г. Садам Хюсеин подписва указ за забраната на вноса и производството на оръжие за масово поразяване, но това не направило на Вашингтон никакво впечатление.

 

На 18 март Буш направил обръщение, поставяйки на Хюсеин ултиматум и предлагайки му доброволно да напусне страната в рамките на 48 часа.

 

Мит четвърти. Жесток втори баща

 

Още един мит, за който настоявали американските експерти, бил този, че вторият бащата на Садам Хюсеин постоянно го пребивал. Уж точно това било причината за бъдещата жестокост на иракския диктатор и неговия стремеж да притежава оръжие за масово поразяване.

По време на разпита Хюсеин заявил пред Никсън, че неговият втори баща бил един от най-добрите хора, които той някога е срещал.

 

«Ибрахим Хасан, да го благослови Бог, ми споделяше всички тайни. Аз му бях по-близък от роден син», — казал сваленият лидер.

 

Пети мит. Желязната хватка

 

«Нашето твърдение, че той управлява страна с желязна хватка, също се оказа погрешно», — продължава следователят.

Според него, това станало ясно по време на разпитите. Садам Хюсеин в последните години на управлението не се интересувал от обсъжданията, които се провеждали в правителството. Фактически той се бил посветил на написването на романи и нямал добра представа за случващото се в страната.

 

Посланието на Садам

 

Джон Никсън цитира още една фраза на Садам Хюсеин, насочена към американското правителство:

 

«Вие ще претърпите поражение. Ще разберете, че не е така просто да се управлява Ирак. Вие не знаете езика, историята и не разбирате нашето мислене. Не е възможно да разберете иракчаните, без да познавате нашият климат и нашата история».

 

Версията за Буш

Но известно време след екзекуцията на лидера на Ирак в разговор с президента на САЩ Джордж Буш-младши Никсън разказвал съвсем друга история за личното си познанство с Хюсеин.

 

«Казах, че той се е държал скромно и самокритично. Но след това президентът ме погледна с такъв поглед, сякаш всеки миг ще излезе от ярост и ще побеснее, аз бързо поясних, че истинският Садам е бил саркастичен и високомерен садист, което, както ми се стори, успокои Буш», — спомня си той.

 

«Когато напусках Овалния кабинет, Буш внезапно ме попита:
«А той наистина ли не разказа къде си крие тръбичките с антракс?».

 

Всички присъстващи се разсмяха.

Стори ми се, че това не е  уместно. Америка беше изгубила в тази война над 4 хиляди войници», — пише Джон Никсън.

 

Според него, той не се опитва да оправдава «безжалостния диктатор», но за неговото сваляне едва ли е трябвало да се похаби животът на толкова много американски военни, а и трилиони долари, похарчени после за възстановяването на Ирак.

 

Епруветката на Пауъл

Припомняме, че през 2001 . държавният секретар на САЩ Колин Пауъл заяви, че санкциите срещу Ирак биха предотвратили създаването от страна на Садам Хюсеин на оръжие за масово поразяване.
По-късно с голяма убеденост той дори представи пред Генералната асамблея на ООН епруветка с биологично оръжие, открита от американските разузнавачи в Ирак. Всичко това по-късно бе напълно опровергано.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;