В мрежата се появи информация, че терористите са захвърлили офицери от Западното регионално командване на коалицията на САЩ в мазета в източно Алепо. Няма потвърждение или опровержение от официални източници до момента.

И така, терористите са захвърлили западните си съветници в мазета, но защо те не са се възползвали от хуманитарните коридори?

 

Башар Асад, а и неговите съюзници получиха приятен бонус — сирийските спецслужби заловиха живи и невредими десетки западни военни съветници, които не са успели до момента да напуснат района на източно Алепо и се оказали в плен.

 

Офицерите от НАТО са имали възможност да напуснат «котела», но по някакви причини хуманитарните коридори, по които излязоха хиляди лековъоръжени терористи, не са им били удобни…
Експертите не изключват, че в последните дни на отбраната на източно Алепо между бойците и западните военни съветници са били налице сериозни разногласия на фона на военното поражение.

 

Помощта на Запада така и не дойде, както се надяваха терористите, дипломатическият натиск над Русия, Сирия и Иран не завърши с успех, източно Алепо падна, а заедно с него и доверието към западните кукловоди.

Напускайки, терористите оставиха офицерите от НАТО и техните близкоизточни «колеги» поне живи. Те се криели в едно от мазетата в източно Алепо, което било оборудвано като щаб, били напълно деморализирани и не успели дори да унищожат уликите.

Западните военни съветници до последно се надявали на помощ, изпращайки сигнали за бедствие. Фоновата активност довела сирийския спецназ до леговището им, макар без офицерите на руското разузнаване и руското оборудване това едва ли се е случило.
Реакцията на западните СМИ и дипломатите ще бъде предсказуемо негативна, но сега вече има не просто тема за обсъждане, налице са конкретни имена.

 

Списъкът на офицерите от НАТО, който понастоящем «се разхожда» из интернет, не е окончателен, сирийските журналисти твърдят, че това е само част от списъка.

 

Сирийският журналист Саид Хилал Аш-Шарифи съобщава, че в списъка на пленените офицери има граждани на САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Израел, Турция, Саудитска Арабия, Мароко, Катар.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;