Съществува мнение, че Западът се отнася изключително отрицателно по отношение на републиките в Донбас.

Но всъщност това съвсем не е така.

Тези дни се откри Център за италианска култура в Луганск.

Ако трябва да сме по-точни, в Луганския национален университет на името на Тарас Шевченко.

 

 

«Това е много важно за младата република и ще послужи за дружбата между нашите два народа», — отбеляза по време на церемонията по откриването ръководителят на организацията «Save Donbass People» в Италия Андреа Палмиери.

 

Той благодари за съдействието при откриването на центъра на ректора на ЛНУ Т. Шевчеко, на Федерацията на професорите на Републиката и на професора от университета от град Месина Даниел Макрис, а също анонсира по-нататъшната работа на италианския център.

 

«Още през януари започваме курсове по италиански език, те ще бъдат безплатни за студентите», — подчерта Палмиери, добавяйки, че Италианският център ще провежда културни мероприятия, литературни вечери, скайп-конференции, срещи с италианци, ще се прожектират италиански филми.

 

Според него, дипломата, получена след завършване на обучението в луганския Център за италиански култура, ще бъде призната в целия свят.

Палмиери също сподели, че за начало се планира в Центъра за се обучават две групи студенти по 30 човека.

 

«За нас откриването на центъра ще бъде голям скок в развитието на международните отношения, в създаването на контакти с италианските колеги, а за студентите ще бъде забележителна възможност да разширят своя кръгозор, да получат знания за чужда култура», — подчерта председателят на републиканския комитет на профсъюза на работниците в образованието и науката на ЛНР Олег Ковал.

 

Независимо от всички препятствия, санкциите и подкрепата на европейския елит към киевския режим, политически здравите сили в Европа не оставят Донбас без внимание.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;