Североатлантическият алианс по време на планираното за 19 декември заседание на съвета Русия-Нато на ниво посланици в Брюксел има намерение да подаде сигнал към Москва, че не е заинтересован от връщането на студената война. Това заяви в неделя в интервю за вестник Bild am Sonntag

генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

 

«Сигналът към заседанието на съвета в понеделник е такъв: НАТО не иска ескалация, не иска студена война», — твърди той. 

Според него, по време на предстоящата среща алиансът планира да се обсъдят теми, «имащи значение за европейската сигурност, например конфликта в Украйна».

 

«Ако възниква напрежение, можем да седнем и за обсъдим спорните въпроси», — добави Столтенберг.

По-рано постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко заяви, че Русия по време на заседанието с НАТО разчита «на откровен разговор за състоянието на сигурността в Европа, отчитайки фактите, които влияят върху нея, както и последствията от натовските усилия на «източния фланг».

 

Коментирайки решението на Европейския съюз да продължи антируските санкции заради ситуацията в Украйна, генералният секретар отбеляза, че приветства тази стъпка.

«Икономическите санкции изпращат еднозначно съобщение, че нарушаването на международното право и силовата промяна на границите е скъпо удоволствие», — счита Столтенберг.

 

«Едновременно с това ние трябва да търсим възможности за диалог с Русия», — добави той.

Столтенберг счита също, че военната намеса на НАТО в сирийския конфликт би могла само да влоши ситуацията и да доведе до големи жертви.

 

«Ние се сблъскваме в Сирия с ужасна човешка катастрофа. Понякога, както в Афганистан, използването на сила е правилното решение, но щетите от военната намеса са по-големи от ползите», — каза той. — Относно ситуацията в Сирия партньорите на НАТО стигнаха до извода, че използването на военна сила би направило ситуацията още по-кошмарна».

 

Както счита Столтенберг, това би могло да доведе до «още по-крупен регионален конфликт или до гибелта на още повече брой невинни хора».

 

«Военната намеса не може да реши всички проблеми, — убеден е генералният секретар на алианса. — Ние трябва да разберем, че силовата операция не винаги води до мирно решение, в някои ситуации това може да бъде неправилно решение».

 

«Да, ситуацията в Алепо е ужасна. Но тя би могла да бъде още по-лоша, с още повече брой загинали. Ако ние на всеки проблем, на всяка хуманитарна катастрофа отговаряме с военни средства, в света ще има много повече войни и страдания».

 

Коментирайки освобождаването на Алепо от терористите, Столтенберг отбеляза, че това «не означава автоматически край на войната в Сирия».

 

«Асад продължава да се бори срещу собствения си народ», твърди Столтенберг. — Борбата с ИД ще продължи. Но, може би Алепо ще направи още по-очевидна необходимостта от политическо регулиране».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;