Spiegel: Срещата на ЕС подчерта силата на Русия и Асад, но най-вече безсилието на Европа

Дата на публикуване: 18 12 2016, 05:19


Военното настъпление на правителствените войски и силите на съюзниците в Сирия показаха могъществото на Русия и Асад и безсилието на Запада, пише немското издание  Der Spiegel.
Мащабите на това безсилие само бе подчертано от срещата на ЕС, която демонстрира, че Европа може само да дава парични помощи, да изразява съчувствие към мирното население и да изисква подобряване на ситуацията — без каквито и да било реални последствия.Spiegel: Саммит ЕС подчеркнул силу Асада и России и бессилие Европы
 Ако срещата на ЕС бе преминала в съответствие с установения ред, тя би могла да се превърне в своеобразен обзор на събитията, случили се за година, пише изданието.
Сирия, Брекзит, мигранти, вътрешната сигурност, общата отбрана, Украйна — за всичко това поговорихапо малко, но за нищо от това както следва, отбелязва немското издание.

Но после председателят на Евросъвета Доналд Туск спонтанно покани да говори кметът на Алепо — безпрецедентен случай за среща на ЕС, подчертава изданието.

 

Гостът от Сирия много ярко описа отчаяното положение на града, а след няколко часа се появи ново съобщение от региона: Башар Асад във видеозапис съобщи за освобождението на Алепо. Сирийската войска «написа история», светът вече ще бъде друг, отбеляза той.

 

Вероятно Асад е бил отчасти прав, допуска авторът на статията: Русия и правителствените войски «чрез бомбардировки си постлаха пътя към завоюването на Алепо и така демонстрираха собствената си сила и безсилието на Запада».

 

Ако след това все още са нужни каквито и да било доказателства за това, доколко е огромно безсилието на Запада, то срещата на ЕС ги предостави, пише изданието.

 

 

След изказването на кмета на Алепо и правителството на Европа още веднъж «много интензивно» обсъди темата за Сирия, както отбеляза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

В заключителното изявление от срещата на ЕС се казва, че ЕС «настоятелно осъжда» силовото настъпление над Алепо.

 

При това ЕС обвини Асад и неговите съюзници, на първо място Русия и Иран, в целенасочени удари по мирните жители и болниците.

 

Участниците в срещата изискаха сирийското ръководство и Русия да обезпечат евакуацията на жителите от източно Алепо, да предоставят достъп на международни помощници и да уважават хуманитарното право.

 

Но забравиха да споменат, че хуманитарните коридори отдавна са налице, а всички мирни граждани, дори метежниците, вече са напуснали източно Алепо, а коридорите са създадени от Асад и Москва.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ;

Добавить комментарий