Из спомените на негови другари разбираме за неговия последен бой:

«През ранната утрин на 4 октомври 1944 г. 3-ти стрелкови батальон под командването на капитан Сиухин А.Д., част от 431-и стрелкови полк, действайки като преден отряд, излезе от Киреево.

 

 

Задачата,  поставена пред батальона бе следната — с цел обезпечаване придвижването на основните сили дивизията да премине българо-югославската раница, да се форсира река Шашка и, завземайки моста, да се овладее югославското село Вратарница.

 

Но към средата на деня в резултат на жесток бой успяхме да овладеем само южните покрайнини на селото. Противникът се бе укрепил здраво на западния бряг на река Бели Тимок и успя да проведе няколко контраатаки.

 

 

 

Командирът на батальона (комбат) Сиухинн през цялото време бе на предната линия в боя, редом до войниците. И ето, за пореден път с възглас «За Родину! Смерть фашистским захватчикам!» той вдигна войниците в поредната атака и, увличайки след себе си войската, се хвърли към врага.

Завърза се ръкопашен бой.

Няколко фашисти обкръжиха нашия командир.

Той успя да унищожи петима хитлеристи.

Но вражески куршум взе живота му!

 

Ние освободихме Вратарица. Но успехът бе постигнат с цената на живота на много съветски бойци.

В  хладната и дъждовна октомврийска вечер погребахме Афанасий Дмитриевич Сиухин и други наши бойни другари на българска земя в двора на църквичката в село Киреево.

 

В последния им път нашите момчета бяха изпратени от населението на цялото село.

Тихо, без оръжеен салют и оркестър, както това обикновено ставаше на фронта.

Жените плачеха.

 

А там, при Вратарница, вече вървеше нов бой, гърмяха изстрели, избухваха снаряди и умираха съветски войници.

Техните гробове и сега са там, на югославска земя.

А на тези наши бойни другари бе съдено да останат тук — в гостоприемната българска земя, в която не прогърмя нито един изстрел, където не бе пролята нито една капка кръв на съветския войник-освободител!»

———

Бел. ред: Вчера бе открит паметник на Афанасий Сиухин и П. Воробьов (на снимките) в българското село Киреево. На откриването присъстваха руски дипломати, новият посланик на Русия в България, много общественици и депутати.

Повече подробности за новия паметник — в НОВИНАРСКА ЛЕНТА пак в този сайт.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;