По време на финалната си пресконференция президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че Русия не е способна «значително да отслаби» САЩ, защото тя е «по-малка и по-слаба».

Обама призова американския народ да помни изконните ценности и да не се отказват от тях — в противен случай Америка ще бъде уязвима пред влиянието на Владимир Путин.

 

Разкажете по-подробно за свалянето на грифа за секретност.

БАРАК ОБАМА, президент на САЩ: Разсекретяване. Вижте, ние обнародвахме доказателства, които могат да се предоставят така, че да не се компрометират нашите източници. Ще бъда честен с вас: когато говорите за киберсигурността, много в тази сфера е засекретено. Няма да ви разкрием това, защото ние хващаме хора, благодарение на това, че знаем за тях неща, което те вероятно не искат да знаем. За да може това да продължи успешно, не трябва те да знаят това, което знаем ние.

 

Американският народ трябва да обърне внимание върху това, което казва нашето разузнаване, освен ако американците наистина не мислят, че професионалистите от ЦРУ, ФБР и цялата наша разузнавателна инфраструктура — много от които, между другото, са работили при предишни администрации и са републиканци — заслужават по-малко доверие от руснаците.

 

Отчасти това имах предвид, когато казах, че трябва да се замислим над следното: какво се случва с нашата политическа култура. Руснаците не могат да ни променят или значително да ни отслабят. Русия е по-малка и по-слаба страна от гледна точка на икономиката, те не произвеждат нищо от това, което другите искат да купят, с изключение на нефта, газта и оръжието. Те нямат иновации.

 

 

 Но те могат да окажат влияние върху нас, ако ние изгубим своята същност. Те могат да окажат влияние върху нас, ако ние се откажем от нашите ценности.
Господин Путин може да ни отслаби точно така, както се опитва да отслаби Европа, ако вярваме на това, че е нормално да се сплашват СМИ, да се хвърлят в затвора дисиденти или да се дикриминират хора заради тяхната вярна или външност.
Най-много от всичко ме тревожи следното: че заради тази свирепост, заради тази борба между партиите, някои хора от Републиканската партия и някои републикански избиратели започват неочаквано да одобряват правителство и хора, които са против всичко това, което ние отстояваме, просто защото не обичат демократите.
Само помислете върху това. Някои хора, които в миналото се отнасяха крайно критично към мене, защото аз поддържах контакт с руснаците и водех с тях преговори, същите тези подкрепиха нашия новоизбран президент, макар той да заяви, че не си струва да въвеждаме санкции срещу Русия и да заемаме твърда позиция спрямо нея, а трябва да си сътрудничим с нея в борбата с нашите общи врагове.
Това беше много ласкателно за господин  Путин. Сега това вече не е новина. Новоизбраният президент каза същото по време на своята кампания. И някои хора, които изградиха кариера върху антируската си позиция, нищо не казаха по този повод. А после след изборите изведнъж питат: «Ох, а защо не ни казахте, че руснаците вероятно да се опитали да помогнат на Тръмп?» О, хайде сега!
 Според едно изследване, което някои от вас са виждали — не просто допитване, а от достатъчно надежден източник — 37 % от републиканските избиратели одобряват Путин.
Над една трета от републиканските избиратели одобряват Владимир Путин — бившият шеф на КГБ.
Роналд Рейгън би се обърнал в гроба.
Как се случи това?
Това отчасти се случи, защото твърде дълго всичко, което става тук и се говори при нас, се оценява през призмата на следното: ще ни помогне ли или ще навреди на демократите или президента Обама.
И докато това не се промени, ще останем уязвими към външно влияние, защото ще изгубим своята същност и това, на което се крепим.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ;