Министерството на отбраната на Китай нарече «шумотевица» действията на САЩ след задържането от военно-морските сили на Китай на американски подводен апарат в Южно-Китайско море.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на неназован чиновник от САЩ, че на 15 декември северозападно от базата Субик-Бей на Филипините Китай е задържал автономен необитаем подводен апарат, намиращ се международните води на Южно-Китайско море.

 

По-късно прессекретаряj на Пентагона Питър Кук заяви, че апаратът е извършвал работа в съответствие с нормите на международното право и трябва да бъде върнат.

В коментарите, публикувани на сайта на китайското министерство на отбраната, се казва, че на 15 декември ВМС на КНР са открили в акваторията на Южно-Китайско море неопознаваемо оборудване. За да не се допусне заплаха за преминаващите кораби и персонала, китайската страна е проявила професионализъм и отговорност, провеждайки спрямо обекта проверка «свой-чужд». По време на проверката се изяснило, че обектът е американски безпилотен подводен апарат.

«Шумотевицата, която САЩ вдигна е недопустима, тя не съдейства за благоприятното решаване на проблема. Изразяваме съжаление по този повод», — се казва в съобщението.

 

Тагове: ; ; ;