В пълната версия на филма «Фашизъм ООД» са включени около 10 допълнителни минути, в които са дадени още примери за гръцките капиталисти — колаборационисти на нацистките окупаторски войски.
______________________________________________________

«Фашизъм ООД» е най-новият документален филм от авторите на «Дългокрация» и «Катастройка», в който те разследват възхода на неофашизма в Гърция и Европа, и ролята на икономическият елит за него.

 

Филмът обяснява гръцката криза, поглеждайки към миналото, Втората световна война и причините за раждането на фашистките движения по онова време. Откриваме, че причините са същите и днес: неусмиримите апетити на европейските индустриалци и банкери.

 

Филмът ни напомня как се установяват фашизмът в Италия и нацизмът в Германия с помощта на европейските капиталисти — нещо, което не можем да открием в учебниците по история. Показва как вчерашният, както и днешният фашизъм, не са нищо повече от инструмент в ръцете на един малък кръг от хора, атакуващи работническата класа и нейните права в името на печалбата. Основната цел на вчерашните и днешните фашисти, е да постигнат хрисима работна ръка, нископлатена, без права и без синдикати.

 

Една забележителна на емоционално ниво част от филма показва как Гърция е единствената европейска страна, в която сътрудниците на германците не са загубили войната, а вместо това са наградени.

 

Тези, които по време на Втората световна война търгуват и произвеждат за германците на гърба на гръцкия народ, днес са главните действащи лица в политическия и икономическия живот на страната, и това обяснява много неща.

 

В Германия и Италия днес също е така, тъй като индустриалците, финансирали фашизма и нацизма, в крайна сметка получават много леки наказания или дори не са подвеждани под отговорност.

 

Този документален филм е много полезен за по-доброто разбиране на европейската криза, кой я е създал и защо.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;