Бившият държавен секретар Хилъри Клинтън се опита да обясни своето поражение на президентските избори в САЩ на 8 ноември с намесата на Москва и действията на директора на ФБР Джеймс Коми. Това се казва в статия, публикувана в The New York Times.

«Избирателите в «колебаещите се» щати взеха окончателното си решение в последните дни преди изборите, те не ме подкрепиха заради писмото на директора на ФБР Коми», — казала Клинтън. 

 

В посланието на Коми ставаше дума, че ФБР възобновява разследването по повод вероятното разкриване на секретна информация от страна на Клинтън.

Бившият държавен секретар твърдяла също, че нейният щаб е бил обект на кибератаки от страна на свързани с Русия хакери, опитващи се «подронят демокрацията» в САЩ.

Тя нарекла действията на хакерите «атака срещу САЩ».

 

Спекулациите спрямо хакерите, действащи уж по заповед на Русия, се появяват постоянно в американските СМИ в последните месеци.

През юли на сайта на WikiLeaks беше публикувана електронната кореспонденция, открадната от неизвестни лица от системите на Националния комитет на Демократическата партия. Обкръжението на Клинтън твърдеше че за взлома са виновни руските хакери. Кремъл нееднократно откри съпричастността си към кибератаките.

 

Телевизия NBC на 15 октомври съобщи, позовавайки се на източници от разузнаването, че администрацията на президента Барак Обама разглежда възможността за «безпрецедентни секретни действия срещу Русия в отговор на това, че Русия, както твърдят официалните лица на САЩ, се намесва в американските президентски избори».

Както се твърди в материала на телевизията, Белият дом ще помоли служителите на ЦРУ да «проведат широка тайна кибероперация» срещу Москва.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;