Интервю на Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България, екс-председател на Движение «Че Гевара» по повод гласувания на първо четене «закон на Методи Андреев».

 

— Г-н Иванов, чувствате ли се извън закона?

— Законът все още не е минал и смятам, че подобна глупост няма да мине през парламента. Дискусията по него е като реклама на пуснатите от лудницата. Все още не мога да намеря рационално обяснение как човек като премиера Бойко Борисов допуска подобни екземпляри като Методи Андреев да определят дневния ред на парламента и да предизвикват международни скандали.

— Защо международни?

— Защото България след Лондонската конференция в края на Втората световна война е задължена да накаже фашизма и неговите последователи у нас. А с този закон, който мина на първо четене, на практика ние денонсираме този ангажимент пред международната общност.
След нашата реакция като партия въпросът беше поставен много остро в Европейския парламент. Партии от над 27 страни в Европа реагираха, а напоследък и еврейската общност също изпраща писма до народното събрание.
— Но историците казват, че в Българи не е имало фашизъм?— Държавите победителки във Втората световна са на друго мнение. Фашизмът е състояние на духа и поведението, а не желание на един или друг публицист. Това, което мен лично ме притесни е, че дори колеги от медиите не са си направили труда да прочетат закона, а политици правят фриволни коментари. Законът е фашистки.
Той предвижда заличаването на историческата памет не само за определения период на БКП от от 1944 до 1989 година, но и предвижда ликвидиране на всякакви наименования, знаци, символи, фотографии, лозунги и за всички предходници партии на БКП.
Тоест мозъкът на г-н Андреев се е нагърбил със задачата на ликвидира историята на България от 1891 до 1989 година, защото всички партии в левия спектър намират своето начало от делото на Благоев. За нас това цели да оправдае фашисткия период в България и постигането на украинизация на съвременна България.
— Това звучи като заговор от Световната конспирация. Сериозно ли мислите така?
— Напротив. Преди дни в Украйна беше гласувано да продължи забраната за тамошната компартия. Не спират опитите да се приравни нацизма с комунизма като идеология, това са безумни хипотези. Но пък са част от инструментариума в пропагандата на крайнодесния сектор у нас.
— Как комунистите ще дадат отпор?
— Това, което можем да направим, е да работим тясно с компартии от Европа, САЩ, Южна Америка, Азия. Тъй като забраната, която Методи Андреев иска да прокара, касае и съществуването на всички техни символи. Историческата ситуация е такава, че БКП е ползвала символиката на международното комунистическо движение.
Ще продължим да оказваме натиск в парламента чрез писма и чрез депутатите от коалиция БСП Лява България, в която Съюзът на комунистите в България е коалиционен партньор.
Готови сме и за протестни действия. Но ако все пак случайно този закон мине и на второ четене, сме готови да се обърнем към международния съд за защита правата на човека. Ще защитаваме всяка една петолъчка върху всеки един паметник, независимо дали е надгробен или мемориал.
— Вече се появиха коментари, че този закон най-после ще „събори” Альоша?
— Альоша изобщо не попада в този забранителен закон, както и Паметникът на Съветската армия в София. Те за войнишки паметници и са под закрила на държавата, а и на международната общност. Методи Андреев има други цели.
Примерно ще трябва да премахнем имената на Димитровград, Благоевград, Кирково. Трябва да премахнем петолъчките от надгробните паметници на нашите деди. Призовавам г-н Бойко Борисов по най-бързия начин да се разграничи от опитите за пренаписване на историята.
За престъпността на един режим може са се съди от благосъстоянието на народа, който този режим управлява. Преди 10 ноември 1989 година нямаше гладни хора и просяци. Имаше наказания за криминалните престъпници, бяхме 9 млн. души.
— Хората не бяха гладни, но пък еднакво бедни. Това не може да го отречете.
— Знаете ли какви драстични примери за некадърно управление има при Царство България — автомобили са имали само шепа хора, 62 процента са нямали тоалетни и легла, цялата продукция на България се изнасяла са Германия, няма банани, няма джиесеми. Пак да подчертая, у нас никога не е имало комунизъм, а социализъм от съветски тип.
— Какви ще са последствията от Закона на Методи Андреев?

— Той е мъртвороден. Ако мине, би донесъл още по-голямо разделение в обществото. А комунистическите формации със своя свободен дух ще станат още по-привлекателни за младите хора…

 

Наближават избори, а такива като Методи изпитват идейна недостатъчност, затова се опитват да компенсират с възраждането на омразата. Всъщност единственият им интерес е да намерят пролука към властта, за да се настанят пак на държавна ясла.
Методи дрънчи с тигани, за да го включат в някоя от листите.

Ще ви кажа, че в момента никъде в свободния свят няма забрана за комунистически партии.

 

В САЩ 18 компартии, в Испания 21, в Гърция има 11. Във Франция са 7, Дания 4, Великобритания 10.

Тагове: ; ; ; ; ;