Japan Times: В «дипломатическото джудо» с Путин Абе не спечели нито една точка

Дата на публикуване: 17 12 2016, 17:41


Eдинственият очевиден резултат от срещата на Владимир Путин с японския премиер Синдзо Абе бяха съвместните икономически проекти между двете страни, пише  The Japan Times.
А на «дипломатическия двубой по джудо» по въпроса за четирите спорни Курилски острови премиерът на Япония така и не постигна нито една важна точка, се отбелязва в статията.
Japan Times: В «дипломатическом дзюдо» с Путиным Абэ не заработал ни одного очка
 Преговорите между премиера на Япония и руския президент «не завършиха с равен резултат», пише изданието.
«В този дипломатически мач по джудо» по въпроса за 4-те спорни Курилски острова японският премиер «не постигна нито една важна точка».
«Независимо от явният ентусиазъм на Абе» по повод този въпрос, още преди срещата имаше признаци, че с подписването на мирния договор между двете страни няма да има сериозен прогрес. Единственият очевиден резултат от преговорите бяха съвместните икономически проекти, но в тях нямаше нищо ново, се казва в статията.
Но въпреки критиката след срещата за това, че на тези преговори е победила Русия, редица експерти твърдят, че в този случай Абе не е поставял пред себе си задачата да постигне пробив, макар неговата риторика да говорила за обратното.
 «Тези преговори послужиха само за формиране на доверие между двете страни, за да може по-късно да седнем на масата на преговорите», — цитира изданието думите на Таисуке Абиру, специалист по Русия от  Tokyo Foundation.
В края на материала  The Japan Times припомня, че Синдзи Абе е възродил надеждата за пробив по въпроса за спорните острови през май тази година, когато по време на своето пътуване в Сочи се е срещнал с Владимир Путин и е обявил за «нов подход» в отдавна стопираните преговори и за сключването на мирен договор за края на Втората световна война.
Но вече пред ноември след срещата с руския президент на срещата форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество той бил доста по-сдържан по въпроса.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ;

Добавить комментарий