При освобождението на източно Алепо се изясни, че данните за престъпленията на сирийските войски са изфабрикувани, съобщи пред журналисти постоянният представител на Русия към женевския отдел на ООН Алексей Бородавкин.

 

По-рано управлението към Върховния комисариат на ООН по правата на човека съобщи, че разполага с «предизвикваща доверие» информация за това, че правителствените войски в Сирия уж са убили 82 човека при освобождението на източно Алепо, включително 11 жени и 13 деца.

 

«По време на освобождението на Алепо и провеждането на хуманитарната операция се изясни цяла поредица от важни обстоятелства. Първо, разкри се, че тиражираната в последните дни дезинформация за някакви извършени в източно Алепо престъпления от въоръжените сили на Сирия, са целенасочено изфабрикувани фалшификати», — каза Бородавкин.

 

Според него, открити са потвърждения за масовите престъпления на терористите, които са държали под контрола си източните квартали на Алепо.

Например, терористите са убивали жени и деца, разстрелвали жители, които са искали да напуснат «котела», минирали са хуманитарните коридори, водели са огън от снайпери и артилерия върху колоните от граждани, напускащи източно Алепо, обстрелвали са руската болница, в резултат на което са загинали две медицински сестри.

 

«И това са само данните, което успяхме да фиксираме по горещи следи», — отбеляза Бородавкин и добави, че в момента се създава база данни за престъпленията за провеждане на разследване.

Според думите на дипломата, изяснило се е също, че «самите бойци не са чувствали недостиг от храна, лекарства и едновременно с това с морили от глад хората в териториите, които са били под техен контрол в източно Алепо.

 «Вината за тези престъпления лежи не само върху самите терористи, но и върху тези държави, които ги подкрепят. Тази позиция, която заема някои наши партньори, е не само недопустима от гледна точка на международното право, но и срамна от гледна точка на морала и нравствеността», — подчерта Бородавкин.

 

Тагове: ; ; ; ;