Имам готовност да формирам служебен кабинет и да посоча премиер, заяви в предаването „Годината» на Дарик радио новоизбраният президент Румен Радев. На въпроса защо човек извън политиката е успял да стане президент, Радев отговори, че това е резултат от разрива, настъпил между управляващите елити и обществеността.

„Ето това е истинската причина — политиците започнаха да правят политика заради самата политика, а хората очакват тя да решава техните нужди и проблеми, да се занимава с очакванията им», посочи новоизбраният държавен глава.

 

По думите му парламентарни избори трябва да се проведат възможно по-бързо и по нов изборен закон, за какъвто настояват гражданите чрез участието си в референдума през тази година.

„Въпросът е дали ще успее парламентът да го подготви, защото той трябва да бъде и качествен. Ако не бъде добър, ще заложи много мини в работата на следващото Народно събрание», коментира Радев.

 

Според новоизбрания президент парламентарните избори трябва да се проведат най-късно в края на март или началото на април.

 

Според него референдумът е наказал високомерието на политиците.

„Те не очакваха хората да имат толкова силно изразено желание да видят във властта личности, хора с физиономия, с ясни ангажименти, а не неизвестни лица, прикриващи се зад паравана на партийния лист», добави Румен Радев.

 

Той подчерта, че трябва да има мажоритарен вот, но е необходимо да се въведе по разумен начин, отчитайки всички рискове. Радев посочи, че е необходимо да се проучи опитът на останалите страни в Европейския съюз и да се избере най-добрият за България вариант.

„Не са малки рисковете, свързани с мажоритарната система. Тя може и да изкриви вота на хората. Например, получавайки 40 процента от гласовете, вземаш 80 на сто от местата в парламента. Най-вероятно ще има много хора, които ще гласуват за малки партии, но няма да получат представители в Народното събрание. Има риск именно малките формации да отпаднат от политическата игра, а е възможно дори самите лидери на партиите да не успеят да влязат в парламента», обясни новоизбраният президент.

 

Според Румен Радев най-важното в новата избирателна система е районирането на страната. Той прогнозира, че този процес ще отнеме време заради организацията и потенциални спорове.

 

Новоизбраният президент коментира и вероятността да бъде съставено правителство с мандата на Реформаторите и участието на ГЕРБ.

„Чух, че единствената и най-важната задача, заради което може да се случи това, е да се завърши новият изборен закон и да се въведе за парламентарния вот. Това е оправдано, но председателството на Съвета на ЕС чука на вратата. Политическото безвремие след оставката нанася своите вреди, всеки ден е от значение», посочи новоизбраният президент.

 

Радев отново повтори, че Борисов не е имал основателна причина да подава оставка след президентските избори.

„Уважавам решението му, но са смущаващи всички тези пазарлъци, които се вихрят. Ако бъде създаден кабинет „Борисов 3″, тогава логичен е въпросът защо беше целият този театър, който се игра до момента», попита той.

 

Румен Радев отговори и на критиките, че е присъствал на мястото на трагедията в Хитрино, но не и на Консултативния съвет по национална сигурност. Той заяви, че президентът трябва да бъде при хората, при тези които страдат и са в шок от това, което ги е сполетяло.

 

„Ходих в болницата в Шумен, срещнах се с ранените. На консултативния съвет не отидох, защото не е добре да се смесват неформални с формални задължения. Няма как при положение, че не съм поел поста, да се намесвам в решенията и бях прав, защото няма как президентът да стане гарант на този политически театър», коментира Радев.

 

Според него новото правителство трябва да посочи новия еврокомисар. По думите му оттеглянето на Кристалина Георгиева не е представило страната в добра светлина, а световната общественост е дала своята безкомпромисна оценка за случая.

 

По темата за отношенията между Турция и Европейския съюз, Радев каза, че в това отношение трябва да се разчита на отговорна политика, с ясни и последователни принципи.

„Европейският съюз не трябва да заблуждава Турция за перспективите за членство, но не трябва да се допуска и южната ни съседка да шантажира Европа, ползвайки мигрантите», изтъкна Радев.

 

Той подчерта, че оценява това, което Турция прави за проблема с бежанците.

 

„Това обаче си има цена», каза още избраният за президент.

 

Той сподели, че скоро ще посети Румъния, за да проучи опита на страната с борбата с корупцията. Предстоят му още посещения в Брюксел и Мюнхен. Радев съобщи, че възнамерява в бъдеще да проведе срещи в Русия и САЩ, но на първо време приоритет ще бъдат визитите в Балканските държави.

 

На въпроса коя според него ще бъде думата на 2017 г., Румен Радев посочи „истина».

 

Новоизбраният президент е политикът на 2016-та г. в традиционната класация на Дарик радио. Заради смелото си решение да влезе в политиката и категоричната победа на президентските избори Румен Радев спечели сред 23 номинирани политици.

Тагове: ; ; ; ; ;