Александр Онищенко сподели, че е платил за депутатското си място на Давид Жванин, който по време на парламентарните избори през 2014 г. е бил в ръководството на предизборния щаб на «Блока Петро Порошенко».

Флаги у Киевской городской администрации. Архивное фото

Онищенко заяви за украинския сайт  «Следствие.инфо«, че първоначално не са искали да го регистрират като кандидат за депутат в ЦИК. Отказът обяснили с това, че той много време е бил извън пределите на Украйна.

 

Онищенко дал на съд ЦИК и изгубил. Обжалвал и спечелил от втория път.

По-късно в този въпрос се намесил лично Петро Порошенко. Според Онищенко, президентът лично му позвънил по мобилния телефон и му казал да се срещне с Давид Жванин.

 

 

 «Жванин тогава ми взе 6 милиона долара за предизборната кампания», — пояснява депутатът, добавяйки, че след това го извикал Порошенко и му съобщил, че шефът на ЦИК Михаил Охендовский «ще направи всичко».

 

«Регистрираха ме в последния ден за регистрация, два пъти ми отказваше съдът. След като получиха парите, самият Охендовский ме регистрира», — твърди депутатът.

От пресслужбаата на държавния глава на Украйна заявиха, че думите на Онищенко не отговарят на действителността и са измислица.

 

 

 

Онищенко по-рано заяви, че има записи на разговор с Порошенко, в които държавният глава дава указания за «купуването» на гласове на депутати от Радата за приемането на необходимите решения.Онищенко твърди, че е предал записите на спецслужбите на САЩ.
Националното антикорупционно бюро на Украйна възбуди наказателно дело във връзка с изявленията на депутата за корупция в украинския парламент.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ;