Нов бомбен атентат разтърси Турция, този път в град Кайсери в централната част на страната. Автобус, превозващ военни бе взривен в района на университета Ерджийес, който е в центъра на града. 13 войници са загинали, а 48 са били ранени, съобщи  АФП. Според полицията взривът е бил предизвикан от кола, натъпкана с експлозиви, която е била взривена дистанционно, както беше извършен атентата миналата събота в Истанбул. На мястото на взрива са изпратени много линейки и пожарни, предаде кор. на БНР в Истанбул.

 

Кайсери, който е родният град на бившия турски президент Абдуллах Гюл е крупен търговско икономически център на страната и се посещава и от много чуждестранни бизнесмени. Университетът Ерджийес е от престижните университети на Турция, в който учат и чуждестранни студенти.

 

Премиерът Бинали Йълдъръм трябваше да пристигне днес в града за участие в тържествата по случай годишнината от смъртта на философа Мевляна, а също има и много гости, което означава, че експлозията е планирана целенасочено. Взривът е станал малко преди Бинали Йълдъръм да се качи на самолета. Властите наложиха забрана за информациите във връзка с експлозията.

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е заявил, че Кюрдската работническа партия — ПКК, е отговорна за атаката. ПКК се счита за терористична групировка от Турция, САЩ и Европейския съюз.

 

Материалите, използвани в днешната атака с кола-бомба срещу автобус, превозващ военни, в турския град Кайсери са подобни на тези, използвани при двойния атентат от миналата седмица в Истанбул. Това е заявил заместник министър-председателят на страната Нуман Куртулмуш. Според него всички знаци досега сочат, че Кюрдската работническа партия стои зад атаката. Все още никой не е поел отговорност за атаката.

 

Турските власти са задържали седем души и издирват петима във връзка с атаката. Броят на ранените е нараснал до 56. Според министъра на здравеопазването на страната повечето от тях са с леки наранявания.

Тагове: ; ;