Падането на Палмира е резултат от несъгласуваните действия между международната коалиция и сирийската армия. Това заяви президентът на РФ Владимир Путин след преговорите с премиера на Япония Синдзо Абе.

 

«Това, което се случва в Палмира, е резултат от несъгласуваните действия между т.нар. международна коалиция, сирийските власти, Русия. Много пъти вече казвах, че за да бъдем ефективни в борбата с терористите, трябва да обединим усилията си», — каза Путин.

Но президентът на Русия отбеляза, че «въпросът с Палмира е чисто символичен, а що се отнася до военно-политическото значение, в този смисъл Алепо е значително по-важна тема».

 

 

Нов етап на преговорите

Отговаряйки на въпроси на жулналисти, Путин сподели за своя последен телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган. Тогава, според Путин, лидерите са се договорили да предложат на страните от конфликта в Сирия — правителствените войски и въоръжената опозиция — да започнат нов етап в преговорите на нов терен, в Астана.

 

 

Путин се надява, че следващият етап след освобождението на Алепо ще бъде пълното прекратяване на огъня.

«Следващият етап — това е постигане на споразумение за пълно прекратяване на огъня на територията на цяла Сирия», — отбеляза Путин.

Президентът на РФ отбеляза, че понастоящем в Сирия «се случва точно това, за което са се договорили, в това число, с президента на Турция още по време на неговото посещение в Петербург».

 

«Ние се договорихме, че Турция ще окаже всяческо съдействие за извеждането на тези бойци, които ще са готови да положат оръжието си в Алепо, преди всичко за запазване живота на мирните жители», — каза президентът на Русия.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;