Американският телевизионен канал CBS твърди, че през август 2015 г. «руските хакери са можели да поставят на колене Въоръжените сили на САЩ», защото са организирали кибератака над електронната поща на Комитета на началник щабовете. Както заяви журналист от телевизията, това му е споделил тогавашният ръководител на КНЩ, генерал Мартин Демпси (2011-2015).

 

Хакерите, както твърди CBS, са могли да получат достъп до данните на Демпси и много други военачалници — пароли и електронни писма. Отбелязва се, че «пълното изключване на мрежата е бил единственият начин да се спре атаката», което и направил Пентагонът.

 

Нападателите, според данни на телевизията, започнали атаката си, отправяйки към сътрудниците на КНЩ електронни писма, съдържащи вирус.

 

Някои от тях активизирал вирусната програма, което дало достъп на хакерите до пощенската система, която, както подчертава CBS, «не представлява реална ценност от гледна точка на разузнавателните данни».

 

«Това е бил не шпионаж, а широкомащабна атака, чиято очевидна цел е нанасянето на вреда и принуждаването на Пентагона да замени своето апаратно и програмно обезпечение, което коствало на ведомството около две седмици», — отбелязва телевизията.

 

Действията на «руските хакери» се свързват с въведените от САЩ икономически санкции срещу Русия заради събитията в Украйна.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;