Във Външно министерство е подготвена корупционна схема за над половин милион лева, това обявиха от БСП. Впоследствие от прокуратурата съобщи, че по сигнал на депутата Кристиан Вигенин е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици, предаде Гласове.

 

По разпореждане на главния прокурор е извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, материалите от която са докладвани в Софийска градска прокуратура. С постановление на Софийска градска прокуратура от е образувано досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Провеждат се активни процесуално – следствени действия, поради което повече информация на този етап не може да се предостави, съобщи «Фокус».

 

„Подготвена е корупционна схема в Министерството на външните работи, за която преди три седмици подадох сигнал до главния прокурор. Тази кражба, по мои груби сметки, надхвърля половин милион лева, само за конкретния случай”, съобщи по-рано в петък депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин пред журналисти в парламента.

 

Бившият външен министър обясни, че непосредствено след втория тур на изборите, след като е станало ясно, че премиерът Бойко Борисов ще подаде оставка, Министерството на външните работи се е разбързало и редица посланици са получили грами и прикрепени проформа-фактури да преведат значителна сума пари – над 30 хил. евро, за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа. Според обяснението това е необходимо за подобряването на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Кристиан Вигенин подчерта, че в тази фактура са вписани в пъти завишени разходи за труд и техника, като основен разход е централата сървър, чрез който телефонните разговори в бъдеще ще минават през интернет.

 

„С въпросните указания се прави опит да се заобиколи Законът за обществените поръчки”, коментира депутатът и посочи, че най-интересната част е цената на сървъра.

 

„За един модел сървър тя варира между 15 хил. и 25 хил. евро”, каза той. Вигенин отбеляза като странен факта, че при един и същ доставчик, един и същ модел централа, посланиците получават значително разминаващи се цени.

 

„Справка в интернет показва, че тази централа струва под 1000 евро. Друг е въпросът, че тя значително надвишава необходимия за посолствата капацитет”, уточни той.

 

„Искам да благодаря на прокуратурата и на ДАНС за бързата своевременна реакция, заради която поне една част от плащанията са спрени. Разчитам, че разследването скоро ще приключи и отговорните за тази нагла кражба в период на оставка на правителството ще бъдат наказани”, заяви Кристиан Вигенин.

 

Според него ударът върху Министерството на външните работи е сериозен и е направен опит в такива корупционни схеми да бъдат въвлечени не само ръководството на министерството, а индиректно редица български посланици в страни, членки на ЕС.

 

„Това са безпрецедентни действия в историята на Министерството на външните работи. Предположих, че отсъствието на министър Митов от няколко важни срещи през последните дни е заради това, че има желание да вземе мерки, но вместо това той шества из парламента и медиите и обяснява и замазва своите провали в ООН. Липсата на публични изявления и разграничения от министър Митов ми дава основания да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание”, заключи Кристиан Вигенин.

Тагове: ; ; ; ;